05/18/18 17:57
(http://www.clubz.bg/)

Над 100 души убити в самолетна катастрофа Куба

Самолет "Боинг" 737 се разби днес, излитайки от Хавана, Куба, съобщи Ройтерс, цитирайки държавните кубински медии.

114 души са били на борда - 105 пътници и 9-членен екипаж.. Имало е пет деца в самолета.

"Боинг"-ът е излетял от основното летище "Хосе Мартин" в кубинската столица, а дестинацията е била град Олгин в източната част на острова.

Според източници на Би Би Си е имало експлозия при удара с пистата, което предполага много загинали. Свидетели обаче разказват пред холандските национални медии, че са видели оцелели, откарвани от линейка. По-късно от британската национална медия съобщиха, че едва трима души са оцелели от катастрофата. Те обаче са в тежко състояние

След удара избухвал пожар. По-късно той бил потушен. Останки от самолета били разпръснати в радиус от 20 километра южно от Хавана.

Самолетът бил взет на лизинг от кубинската държавна авиокомпания "Кубана". Той бил на малката мексиканската компания "Глобал Дамох".

Разбилата се машина е произведена през 1979 г. Това значи, че тя е 39-годишна.

Само ден преди катастрофата - на 17 май, първият кубински вицепрезидент Салвадор Валдес Меса се срещна с ръководителите на "Кубана". ОБсъдени бяха постоянните оплаквания срещу авиокомпанията. Сред нещата, от които хората недоволстват, са отмяната или закъсненията на десетки вътрешни полети поради технически проблеми с машините.

По-рано този месец на "Кубана" бе наредено да спре полетите на всичките си 6 руски самолета "Ан-158". Твърди се обаче, че повечето от тях отдавна вече са приземени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване