05/19/18 07:42
(http://www.clubz.bg/)

Колко скоро ще си имаме съседи от Република Илинденска Македония

Въпреки протестите и напрежението в Гърция и Македония, над четвъртвековният спор за името на бившата югорепублика върви към своето разрешение. По инициатива на македонския премиер Зоран Заев в Скопие ще се състои лидерска среща, на която той ще информира президента Георге Иванов и лидерите на партиите за подробностите от разоворите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас и за възможността да се даде шанс за решение, приемливо и за двете страни.

"Позволете ми първо да информирам президента на държавата, лидера на опозицията, лидера на най-голямата албанска партия, председателя на парламента. Това е редът, за да има шанс да се изгради национален консенсус по такъв важен въпрос. Непосредствено след срещата ще дадем изявление и ще го споделим с обществеността". Така отговори Заев на настойчивите питания на журналистите.

Македонския президент Георге Иванов е приел поканата на премиера Заев за лидерската среща. Иванов очаква да бъде информиран за същността и подробностите на преговорите в процеса на преодоляване на спора за името. Лидерът на най-голямата опозиционна партия - ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски, снощи късно потвърди участие и подчерта, че партията, управлявала допреди месеци, ще съобщи позицията си след като получи цялата информация.

През последните дни се появи непотвърдена официално информация, че последното македонско предложение за името в преговорите с Гърция е "Република Илинденска Македония".

Председателят на най-голямата опозиционна партия в Гърция - консервативната Нова демокрация, Кириакос Мицотакис и бившият външен министър на страната Евангелос Вениземос отхвърлиха "Република Илинденска Македония" като възможно име за решаването на спора с Македония, пише Ekathimerini.

Мицотакис е бил информиран от премиера Ципрас, че името е обсъждано с македонския премиер по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Според лидера на Нова демокрация Илинден е исторически и пряко свързан с опитите да се създаде македонска нация, включваща Солун и Егейско море. На свой ред Венизелос заяви, че името е "въплъщение на иредентизма".

Вече 120 000 души в Македония се определят като българи, независимо как се нарича държавата им, пък заяви днес бившият шеф на Националния исторически музей и бивш министър в първия кабинет на Бойко Борисов, сторонник на "българщината" в Македония, разкрит като агент на ДС Божидар Димитров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване