05/20/18 17:34
(http://www.clubz.bg/)

Ердоган от Сараево: Никога няма да оставим Босна сама по пътя й към ЕС

Реджеп Тайип Ердоган призова турската диаспора в Европа да играе активна роля в политическите партии в страните, в които пребивават, предава държавната Anadolu Agency, цитирана от „Фокус“.

Ердоган се обърна към турците, живеещи в Европа, на VI Конгрес на Съюза на европейските турски демократи (UETD) в Олимпийската зала „Зетра“ в босненската столица Сараево.

Аз ви моля да участвате активно в политическите партии в страните, в които живеете", заяви Ердоган пред повече от 20 хил. турци от европейски страни, които се събраха, за да изслушат речта му.

Според Ердоган, враждебността към Турция в европейските парламенти идва предимно от хора с турски произход.

На 24 юни ние не само ще изберем президент и законодатели, но и ще направим избор за следващия век на нашата страна", добави Ердоган с оглед на предстоящите избори в Турция.

Ердоган подчерта, че гостоприемството на Босна и Херцеговина е достойно за похвала. „Европейските страни, които се смятат за люлка на демокрацията, днес се провалиха на изпита. А Босна и Херцеговина доказа, че е демократична държава“.

Турция няма скрити намерения спрямо Босна и Херцеговина, с изключение на поддръжката и помощта за икономически просперитет, които Анкара оказва на Сараево, каза още турският президент. След среща с председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, Ердоган заяви, че Турция ще продължи да оказва помощ за балканската страна във всяка област и подчерта категорично, че страната му никога няма да остави Босна и Херцеговина сама по пътя й към Европейския съюз.

Имахме конструктивни разговори. Разговаряхме за политически, културни, туристически и транспортни въпроси, и как да подобрим отношенията“, поясни Ердоган, като благодари на Сараево за гостоприемството.

Турският президент изрази задоволство, че се намира в Сараево – три години след последното му посещение, и че е налице желание за подобряването на сътрудничеството във всички изброени по-горе области.

„Надявам се, че изборите, които предстоят, в Босна и Херцеговина и в Турция, ще бъдат възможност за укрепване на отношенията ни и че ще бъдат проведени по прозрачен начин“, подчерта Ердоган.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване