05/22/18 19:00
(http://offnews.bg)

Протести 'за' и 'против' АЕЦ 'Белене' пред Министерския съвет

Протести "за" и против строежа на АЕЦ "Белене" се провеждат едновременно на площада пред Министерския съвет. 

Привърженици на АБВ искат проектът за строеж на атомната централа да бъде подновен, а привърженици на обединението "Демократична България" настояват проектът да не се подновява.

От АБВ са категорични, че България има нужда от АЕЦ "Белене", който да продължи да работи, след като се затвори АЕЦ "Козлодуй".

Експрезидентът Георги Първанов настоя за подновяване на проекта за строежа на централата, но и за държавно участие в строежа - това е гаранция за сигурността и за политиката на държавата. 

Той подчерта, че няма губеща централа и затова не може и да става дума за строеж на АЕЦ "Белене" без участие на държавата. 

По думите му строежът ще струва не повече от 10 млрд. евро и това ще е една от най-евтините централи. Въпреки закъснението, това е един много рентабилен проект, заяви Първанов. 

Строежа на АЕЦ "Белене" коментира и лидерът на младежкото АБВ Любомира Ганчева.

"Като млад човек и представител на поколението, което плаща високата цена на Прехода, трябва да поискаме от нашите политици да отстояват национални каузи, а не интереса на няколко велики сили. Аз съм икономист и обичам да вярвам на цифри и статистика. Не знам да има ядрена централа на загуба. Не трябва да забравяме, че двата проекта ще осигурят 40 000 работни места. Омръзна ни младите хора да търсят достойно заплащане навън", каза тя.

От "Демократична България" пък смятат, че АЕЦ "Белене" няма финансова обосновка и досега е довел до източване на милиарди. 

Те издигнаха плакат с надпис "АЕЦ "Белене" - гьол за 3 млрд. лева" с допълнението "Ненаядохте се!" и "АЕЦ "Белене" - руска рулетка" . 

"Тук сме, за да покажем че в България наистина има граждани, които искат Европа. АЕЦ "Белене" е проект от лъжи и Бойко Борисов показа нагледно до каква степен е готов да лъже българските избиратели. Тук сме, за да поискаме оставката на Борисов", заяви един от лидерите на "Демократична България" Христо Иванов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване