05/23/18 10:41
(http://www.clubz.bg/)

Най-сетне: просветното министерство си призна грешката в матурите

ПОЛИТИКА матури клас училище ученици бгнес

След като в продължение на два дни от просветното министерство отричаха да е допусната грешка в матурите за седмокласници по български език и литература, днес най-сетне си признаха и обявиха решението си седма задача да не се зачита в изпитния вариант.

 
От МОН бяха посочили като верен отговор изречение Б. Въпреки че думата "комисия" би трябвало да е членувана.

Съвсем отговорното ни решение е 7-ма задача да не се зачита в изпитния вариант,  каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на брифинг в МОН.

"... Тъй като има спорен момент и ще има усещане у зрелостниците за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация. От понеделник има един спорен въпрос - номер 7 в изпитния вариант на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Той предизвика сериозна обществена полемика, сутринта се събрахме всички, които по една или друга причина, сме отговорни за доброто провеждане на зрелостните изпити“, обясни Михайлова.

В отговор Б на задача 7, който е даден за верен, граматична грешка, няма. Но изречението създава предпоставки за семантична лоша интерпретация или неразбиране, има семантична неточност. Това каза на брифинг в МОН във връзка с матурата по български език и литература проф. Светла Коева, директор на Института по български език към БАН.

"Приветствам решението на МОН задача 7 да не се зачита, защото в един такъв момент е най-важно спокойствието на учениците, родителите, в медиите и на експертите, на които ще разчитаме и догодина да съставят изпитните задачия. Например в изречението Иван обича Мария, ако заменим допълнението с местоимение, няма кажем Иван обича я. Ще образуваме изречението Иван я обича. Това е правило, което знаем, но го няма формулирано", обясни проф. Коева. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване