05/23/18 10:37
(http://www.clubz.bg/)

ФИФА прекрати разследване за допинг срещу руския национален тим

Снимка БГНЕС

Няма основания за наказания на един или повече футболисти от националния отбор на Русия за употреба на допинг, обяви ФИФА. И по този начин прекрати разследването срещу Сборная.

Няма пречки селекцията да стартира участието си на мондиала, на който домакинства. Новината бе посрещната с облекчение на легара на  тима в Австрия. 

Сагата започна през 2016 г., когато бившият директор на Руската антидопингова лаборатория и емигрант в САЩ Григорий Радченков даде скандално интервю за "Ню Йорк Таймс", в което обвини родината си в системна и дирижирана от правителството програма за неправомерно стимулиране.

Русия винаги е отричала това обвинение. То обаче доведе до прословутия доклад на канадеца Ричард Макларън, от който пък се стигна до изваждане на страната от олимпиадата в Пьончан и спирането на определени спортисти. 

Междувременно Световната антидопингова агенция (WADA) препоръча на ФИФА да се заеме с руския национален отбор по футбол, за който имало сигнали както от Макларън, така и от Радченков. Те твърдели, че пробите на руснаци по време на световното в Бразилия и европейското във Франция били "подозрителни".

През август 2016 г., малко след еврофиналите, ФИФА започна разследване срещу 11 играчи на Сборная. Тогава бившият спортен министър и настоящ вицепремиер Виталий Мутко успокояваше, че реално проблем няма, всичко е наред.

Във времето се появяваха различни информации, но още в края на 2017 г. фактори във ФИФА обявиха, че централата не разполага с доказателства за руски допинг във футбола. Въпреки това разследването продължи. Поне стана ясно, че са проверени общо 34 руски играчи. 

В крайна сметка тази страница е затворена.

Междувременно шефът на медицинската комисия на ФИФА Мишел Доге заяви, че Русия няма да участва в допинг контрола по време на световното. Всичко като организация, вземане и анализ на проби се поема от ФИФА.

Причината не била заради отнетия лиценз на руската антидопингова лаборатория.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване