05/24/18 06:17
(http://regiona.bg/)

Важно за града: Решават съдбата на председателя на ОбС-Благоевград

Общинските съветници от ПП „Партия на Зелените“ настояват изборът на председател на ОбС да става на ротационен принцип като ротацията да се извършва на всеки шест месеца.Предложението им ще се разгледа на предстоящата сесия на 25 май. Преди време парламентаристите внесоха предложение за изменение на правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.
Съветниците настояват за промяна на функционирането на общински съвет и конкретно на дейността на председателя. Председателският пост е важен за цялостната дейност на общинския съвет.Те искат да има демократичност и контрол на работата на председателя като на 6 месеца да се гласува вот на доверие на председател на ОбС.
„ С въвеждането на ротационния принцип ще се осигури по-голям контрол върху изпълнението на задълженията на председателя, което е гаранция за по-голяма и значима роля на ОбС в обществото и прозрачност на работата на общинския съвет“, изтъкнаха мотивите си за предложението общинските съветници Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Александър Стойков и Янка Шейтанска.
Според тях по този начин ще се постигне равнопоставеност на отделните политически сили в местния парламент, ще се избегне авторитарността и обсебването на тази толкова важна длъжност каквато е председател на ОбС.Освен това няма да са необходими допълнителни финансови средства с оглед приемането на измененията и допълненията на правилника.
Преди време съветниците поискаха оставката на председателя Радослав Тасков като доводите им бяха системно несправяне с работата на общинския съвет и нарушаване на наредбите.
Групата на ПП „Партия на Зелените“ имат внесени предложения,които не се разглеждат от отделните комисии и не се вкарват в залата за гласуване.
В знак на протест съветниците гласуват „против“ почти всички предложения за решения на сесиите, защото нещата в общински съвет не се случват по правила и като цяло се нарушава правилника за работа на местния парламент.
На предстоящата сесия ще стане ясна съдбата на Радослав Тасков дали той ще остане председател на местния парламент.

 

Материалът Важно за града: Решават съдбата на председателя на ОбС-Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване