05/24/18 05:28
(transmedia.bg)

Съдът отстрани от длъжност кметa на „Младост“ Десислава Иванчева

 

Специализираният съд отстрани от длъжност досегашния кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и задържаната заедно с нея зам.-кмет Биляна Петрова.

Съдът уважи искането на прокуратурата като прие, че останат на постовете си, ще затруднят разследването. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване в срок от три дни, обяви съдията.

Биляна Петрова се разплака в съдебната зала и заяви, че арестът е бавна смърт и много по-лошо нещо от затвора. Вижте лицето на Иванчева, циреи съм й лекувала по цялото тяло от падаща мазилка в ареста, каза Петрова. Съдията обаче посочи, че тези изказвания нямат връзка с предмета на делото.

Повод за отстраняването на Иванчева бе издадена от килията й заповед за уволнението на зам.-кмета Румен Русев.

Лицето Иванчева се счита за действащ кмет и извършва действия като длъжностно лице, заяви прокурорът. Русев обаче е свидетел по делото за подкуп срещу Иванчева и Петрова и отстраняването му може да се приеме като натиск над свидетели. Така тя отправя и предупреждение към други свидетели, смята обвинението.

Съдията се съгласи и отстрани от длъжност и Биляна Петрова, която е подписвала от ареста само молба за отпуск.

Това е активно мероприятие да бъда свалена, оклеветена и унищожена психически и физически, заяви Десислава Иванчева в залата. Това е политическа атака срещу мен, държат ме изолирана, не мога да давам и получаван писма, не мога да се свържа с външния свят, за мен това е репресия, каза още тя.

Преди заседанието на Специализирания съд в сряда Десислава Иванчева отрече да е управлявала от ареста, предаде БГНЕС.

По-рано в сряда Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжността кмет на община „Младост“ Иванчева. Кметът на района беше арестувана при спецакция на новосъздадената антикорупционна комисия и спецпрокуратурата и според обвинението е поискала подкуп от строителен предприемач колосална сума пари – 70 хил. евро.

В кабинета й пък разследващите са намерили стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и се ползват за изнудване. Делото ще започне в 16 часа, за да може всички страни да се запознаят с документацията. Преди заседанието Иванчева за пореден път потвърди, че парите са й подхвърлени и срещата й с Александър Ваклин е била инициирана, защото той искал да направи детска площадка.

Зам.-кметът на „Младост” Биляна Петрова изтъкна също, че не знае в какво е обвинена. Иванчева пък поиска майка й да й бъде защитник.

На мястото на Биляна Петрова ще бъде назначен досегашният пиар на район „Младост” Петър Кърджилов. Заповедта за назначаването му е от 14 май. Той съобщи, че е отстранен от длъжност от Румен Русев, временно изпълняващият кмет на район Младост, който беше посочен от избрания от Столичен общински съвет Владимир Клисуров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване