05/25/18 10:31
(http://budnavarna.bg/)

24 май бе отбелязан тържествено във Вълчи дол

Денят на славянската писменост и българската просвета и култура – 24 май бе отбелязан тържествено в град Вълчи дол.

Празничната програма започна в 10:00 часа в двора на Средно училище „Васил Левски” във Вълчи дол.

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ И ГОСТИ,  СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

Днес празнуваме най-светлия празник 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, празник-символ на българската духовност и на стремежа към знание чрез слово, наука и образование. Празник, какъвто нямат другите народи по света. Празник, който ни изпълва с национална гордост. 24-ти май е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. Празник, който трябва да посрещнем със самочувствието, което заслужаваме и което трябва да предадем на бъдещите поколения!Уважаеми бивши и настоящи учители,  Дълбок поклон към вашата неуморна и благородна професия. Гордейте се, че сте истински, достойни българи с големи сърца, раздаващи знания и обич към най-милите и обичани от нас – децата на България. Поклон пред всички Вас – скъпи наши просветители, пред силата на Вашия професионализъм и усилия да съхранявате родния език и българската духовност, да възпитавате младите поколения! Бъдете здрави и запазете вдъхновението, енергията и дръзновението, с които градите устоите на българщината! Скъпи ученици, обичайте, ценете и пазете родния български език. Не забравяйте, че чрез него получавате знание и прозорец към света. Следвайте избрания от вас път и отстоявайте идеалите си! Вярвайте в мечтите си и ги преследвайте, заредени с оптимизъм и упоритост. Честит  празник, уважаеми  съграждани!” – приветства присъстващите кметът на общината – Георги Тронков.

Под звуците на духов оркестър, учениците от СУ „Васил Левски” – град Вълчи дол, Професионалната гимназия по земеделие и горско стопанство – село Стефан Караджа, ОбУ „Васил Левски” – село Михалич, ОУ „Климент Охридски” – село Стефан Караджа и ОбУ „Св. Иван Рилски” – село Червенци – всички 5 училища на територията на общината и самодейци от град Вълчи дол поведоха празничното шествие по улиците на града в чест на най-българския празник, празника на духа, просветата и жаждата за знание. Всички те заедно доказаха, че ние, днешните българи не сме забравили подвига и великото дело на братята Кирил и Методий.

На тържеството присъстваха още председателят на общинския съвет – Яна Радева, заместник-кметовете Мерткан Ибрямов, Димитър Тодоров и Преслав Петров, секретарят на Общината – Костадинка Петкова, общински съветници, бивши учители и директори от петте учебните заведения.

Събитието бе организирано от Община Вълчи дол, съвместно с училищните ръководства.

След празничното шествие, тържествата по случай празника продължиха в читалище „Димитър Благоев”, където учениците от СУ „Васил Левски” – град Вълчи дол пяха, танцуваха, разиграваха  сценки и разкриха част от многобройните си таланти, като участваха в благотворителен концерт, организиран от учебното заведение.

Със събраните средства ще бъде обновен корпус „А” на училищната сграда.

Материалът 24 май бе отбелязан тържествено във Вълчи дол е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване