05/28/18 11:52
(transmedia.bg)

Полша предлага на САЩ да разположат постоянна военна база

 

Полша предлага на САЩ да открият на нейна територия постоянна военна база и да разположат американско бронетанково подразделение. За това съобщава Onet.Pl.

Предложението е изпратено до Конгреса и други държавни структури на САЩ, както и до аналитични центрове, в това число и до Атлантическия съвет.

Постоянното присъствие на американското подразделение в Полша е „необходимо за сдържане на засилващата се опасност от Русия, която заплашва Европа“, се казва в документа.

Подчертава се, че такава мярка не само ще отговори на интересите на Варшава, но и че се вписва в доктрината за отбрана на САЩ, която „определя агресията на Русия като главна заплаха за САЩ и глобалната стабилност“.

Авторите на документа подчертават, че Полша по всички параметри съответства на стандартите на НАТО. По-специално, се казва в текста, това е една от малкото страни – членки на алианса, която отделя за отбрана 2% БВП, както е предвидено в правилника на НАТО.

„Благодарение на постоянното присъствие (на американските войски – бел. ред.) САЩ и Полша заедно могат да създадат по-силен и устойчив алианс“, отбелязват от полското военно министерство.

За откриване на американските бази Полша може да отдели 1.5-2 млрд. долара. Очаква се сумата да покрие значителна част от разходите за създаването на инфраструктура и поддържане на бойна готовност на подразделението. Освен това не се изключва на американците да се предаде и част от действащата инфраструктура на министерството на отбраната на Полша.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване