05/28/18 18:18
(http://www.clubz.bg/)

Сирия оглави Конфедерацията на ООН по разоръжаването

Сирия пое ротационното председателство на Конференцията на ООН по разоръжаването, договорила световна забрана за химическите оръжия, съобщи БТА, цитирайки ДПА.

Западни правителства протестираха срещу новото ръководство, което встъпи в длъжност днес. На всеки четири седмици конференцията се оглавява от държава член на ООН. Председателите се сменят по азбучен ред.

Говорителят на германското външно министерство заяви в Берлин, че сирийското правителство неколкократно е използвало химически оръжия и затова няма как да изпълнява по съществен и адекватен начин председателските функции.

Според източници в Женева западните страни ще протестират срещу временната роля на Сирия, като изпращат само младши дипломати на срещите. 

Режимът на Башар Асад в Сирия е заподозрян в не едно нападения с химическо оръжие на територията на собствената си страна по време на продължаваща с години вече гражданска война там. Последното разследване бе за употреба на такова оръжие в Дума край Дамаск. Заради това нападение в средата на април САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари срещу цели в Сирия. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване