05/29/18 05:35
(http://www.klassa.bg/)

Андрешко и новите бирници

 Питате се кои са те - новите бирници? Ще се опитам да ви ги посоча и да обясня защо ги наричам така.

Ами погледнете ръководството на т.нар. здравеопазване у нас! В чии ръце е? Министерското кресло е окупирано от високопоставен счетоводител (поновому "финансист"). Друг високопоставен счетоводител (обаче жена) е зам.-министърка и най-сетне лице с диплома на лекар - д-р Бойко Пенков, бивш шеф на НЗОК - свалян впоследствие поради неудачи, но и щастлив съсобственик на здравноосигурителното дружество "Доверие". И още. Т.нар. Надзорен съвет на НЗОК, който де факто ръководи използването на средствата от здравноосигурителните ни вноски (т.е. нашите пари), е съставен изключително от високопоставени счетоводители (пардон - финансисти) и стопански дейци (пардон - икономисти). Представител на МЗ представете си е... юрист(?!).

А къде са представителите на лекарското съсловие

- професионалистите в медицината, ще попитате вие. Няма ги! И започват да се сипят в резултат на тази "управия" заповеди, указания, наредби, та даже в момента се съчинява "План за оздравяване на здравеопазването", които обаче са пълни с недомислия, несъобразности с каноните на съвременната медицина на ХХІ век и най-вече с финансови мерки за ограничаване възможностите за опазване здравето и живота на данъкоплатците и здравно осигурените, т.е. на хората. Докато се стигна до решения, които аз отнасям към категорията "Престъпления към човечеството!" Ето и факти:
1. По решение на Надзорния съвет на НЗОК, чийто председател тогава беше Кирил Ананиев, в края на 2017 г. бе наложен мораториум за 1 година за новите лекарства, което залегна в бюджета на касата за 2018 г. Както вече посочихме в броя на ДУМА от 22 март, ставаше реч за най-новите животоспасяващи лекарства, влизащи в т.нар. таргентна и безинтерферонова терапия. Но гневът на маса народ вероятно уплаши началника на бирниците и мораториумът бе отменен. Но само про форма. Вместо мораториума измислиха се, и то от хора с дискутабилен професионализъм в областта на фармакотерапията, т.нар. "Промени в нормативната уредба, отнасящи се до определени лекарствени продукти". Естествено тези продукти са забранените от вече анулирания мораториум. По този повод ето мнението на г-н Деян Денев - директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България (ARPharM): "Промените предвиждат през 2018 г. някои нови терапии, заплащани от НЗОК, да подлежат на допълнителна процедура за проследяване на ефективността. Събраната информация по тази процедура ще се анализира от експерти в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), а анализите ще бъдат изпращани на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (ССЦРЛП), който да преценява доколко си струва да се финансират с публични средства тези медикаменти." Представяте ли си - хора, на които не им е това работата, ще преценяват лекарства, утвърдени от ЕДА и ЕМА, при това широко използвани от близо 20 години в повечето европейски страни! С други думи, ще решават кой да живее и кой да умира!
Най-новата зловеща идея на управляващите, официализирана чрез МЗ, бе да се намалят драстично личните и социалните пенсии за инвалидност (чл. 74 и чл. 90 от КСО). В случаите, когато се касае за инвалиди с няколко инвалидизиращи заболявания, да се уважи само т.нар., според МЗ и неговото счетоводно тяло, "основно заболяване", за което само да се приеме и изплати инвалидна пенсия на нуждаещото се лице. И ето ти откритие, достойно за Нобелова награда: при един комплициран инвалид (най-често възрастен пенсионер!) да се раздели инвалидизацията му на "основно" и "вторично" или "допълнителни", "странични", или "внушени", или още кой знае какви заболявания, измислени от т.нар. експерти. И тъй като всичките тези глупости са се породили в некомпетентните мозъци на счетоводното тяло на МЗ, им предлагам като начало да разрешат следната задачка: Касае се за лице с хистеректомия, поради карцинома оварий, пост кастрационен синдром; артериална хипертония - ІІ-ІІІ степен; диабет - тип ІІ. Ще ми бъде интересно да разбера как т.нар. експерти, и най-вече счетоводното тяло, ще разделят и квалифицират тези диагнози, които аз умишлено не преведох.
Позор! Но ето, че Андрешко се намеси отново и вечерта на 10 април бе обявено с пълно безсрамие от Кирил Ананиев, че министър-председателят му е наредил да се откаже от тези

престъпни намерения

Но счетоводното тяло продължава да проявява разнообразна дейност. В края на м.г. "На заседанието на Надзорния съвет на касата са обсъдени и въпроси, свързани с медицинските изделия. Решено е засега да не бъде актуализиран списъкът с медицински изделия, заплащани от НЗОК". Не е много ясно какво да разбираме под "актуализиране", но тази година бе съобщено, че: А) Слуховите апарати вече няма да са безплатни, а ще се заплащат в 50%. Б) Зъбните протези ще се заплащат по цени, разпределени на три възрастови групи. В) Пак на 10 април т.г. разбрахме, че НЗОК драстично намалява своето участие в заплащането на животоспасяващите пособия: стентове, сърдечни клапи, трансплантации и др. Г) през последните 10 години цените на клиничните пътеки не са променяни. Д) Според самия Кирил Ананиев (по време на парламентарен контрол): "...През 2017 г. Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти е разгледал 82 процедури за изключване на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък (за лекарства, частично заплащани от НЗОК, б.а.) и заличаване на цена, а за 56 лекарствени продукта има заявено желание за изключване от Позитивния лекарствен списък и вписване на цена в Регистъра на пределни цени (на скъпи лекарства, б.а.)" Е) Като "черешка на тортата" през февруари 2018 г. шефът на НЗОК проф. Камен Плочев уведоми Народното събрание, че касата дължи 133,6 млн. лева на различни болници в Европа, като до края на годината просрочените плащания ще станат 201 млн. лева. В резултат бе направен опит Плочев да бъде уволнен, бе оплют и... пратен в болница! Впоследствие се оказа, че Плочев е прав и че Ананиев много добре е знаел за задълженията и техния размер, тъй като по това време той е бил представител на Министерството на финансите и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Вероятно като решение на кризата във финансовото състояние на касата Ананиев праща прокуратурата в "Пирогов" и още 6 болници в страната, отклонявайки вниманието от собствената си отговорност. А с новата здравна карата се реши да се закрият хиляди болнични легла като "излишни".

За Бога, братя, не боледувайте!

Защото държавата ни позорно престана да се грижи и интересува от съдбата на своите поданици, заробени от неолибералната политика на група майкопродавци и ренегати. С "Евроатлантическите ценности" след дългогодишни, но напълно провалили се рИформи в здравеопазването, българинът е оставен на доизживяване или още по-цинично - на естествен подбор. На практика това означава, че ако имате пари, трябва да отидете частно там, за където имате спешна нужда, а ако нямате - молете се Богу, за да оживеете според съвременната здравна политика у нас. А какво означават фашизоидните задължения за делегирани бюджети на болниците, за лимитиране на лечението по пагубните клинични пътеки, за станалото вече официално доплащане в болниците под формата на "избор на екип", на "дарения" и прочее еквилибристики. Особено възмутителна е идеята по клиничните пътеки да се лекува само заболяването, за което официално са създадени, и за всяка болест да има месечен таван на стойността на лекарствата. Ако лекарите предпишат повече или по-модерни и естествено по-скъпи лекарства, трябва да доплатят или пациентите, или нерядко лекарите. Този нечуван парадокс е основан на базата на чисто немедицинската, метафизична идея да се лекува болестта, а не болният човек, с неговите патофизиологични и имунологични особености.
И, разбира се, традиционното оправдание е "Няма пари!" Е, па няма. Краде се поголовно, рекетират се болните и т.н., и т.н. Но има и нещо друго, за което съобщават специалистите, истинските лекари, когато става дума за надхвърлени лимити, обедняване и фалиране на болниците. Проф. д-р Владимир Пилософ от Националната кардиологична болница коментира: "Имаме годишно над 300 пациенти, които само ни струват 2,5 милиона лева (тежки заболявания, б.а.). Но това се равнява на месечния бюджет на болницата за всички болни. Само антибиотиците могат да струват 20 хил. лева. А НЗОК заплаща само за евтините лекарства!" А пресцентърът на УБ "Св. Анна" пък съобщава във в. "Форум медикус", че в края на януари т.г. е спасен животът на тежко болна жена, за което НЗОК ще плати едва 420 лева. Но тъй като лечението не е било окончателно завършено, разходите се очаквало да надминат 10 хил. лева! Иначе, както отбелязва д-р Неделчо Тотев, управител на общинската болница в Чирпан: "Ние, българските лекари, дотираме държавата. Ние компенсираме онова, което тя не плаща!"

Яровизация на българите

Какво е това ли? Хората от моето поколение си спомнят, че навремето по т.нар. Основи на дарвинизма изучавахме теорията на тариката Лисенко, според която новородените телета трябва да се поставят при най-сурови условия на живот и което оцелее, то се отглежда за разплод. Пепел ми на перото, но днес смятам, че се провежда "Яровизация на българите!".
Според Евростат страната ни заема няколко първи места в черната класация на Европа:
- Първо място по смъртност - 15 на 1000.
- Първо място по смъртност от инсулти (мозъчен удар).
- Първо място по смъртност от сърдечносъдови заболявания.
- България е в челото на починалите от рак.
- България е на втора позиция по детска смъртност до 1 година.
В същото време бедна България плаща 200 млн. лева като субсидия на парламентарно представените партии плюс една извънпарламентарна. Около 1500 лв. месечно се плаща на всеки "народен" представител като безотчетни. Платени са 3,5 млн. лева народна пара за подготовката на заелите почти всички последни места тазгодишни олимпийци. И още нещо по повод т.нар. европредседателство - България плаща по 560 лв. порцион дневно на средноразряден европейски чиновник, благоволил да ни посети...
В крайна сметка ето какво смята Европа за българското здравеопазване на старта на 2018 г.: "Здравната система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност... Достъпът до здравни услуги продължава да бъде проблематичен..." Ще цитирам един от честните, трезвомислещи и добре подготвени специалисти: проф. д-р Веселин Борисов, дн - международен експерт и световно признат специалист по организация на здравеопазването: "Не е възможна национална здравна сигурност без решаващата отговорност и ангажимент на държавата. Отшумяха вече криворазбраните неолиберални лозунги на наши псевдоексперти за оттегляне на държавата от здравеопазването и за свободна интервенция на пазара, като панацея на всички проблеми в здравната система."
Дали ще се появи нов Андрешко? Кой знае? Зависи от нас...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване