05/29/18 09:22
(http://budnavarna.bg/)

Във Варна заловиха рекордните 2 500 кг амфетамини на стойност 500 млн. евро

Рекордно количество над 2 500 кг от амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид, известно още като АПАА /АРАА/, задържаха митническите служители на пристанище Варна Запад. Затова съобщиха на брифинг от Митница Варна.

Огромното количество е било хванато в петък. Стоката е пристигнала с контейнер от Китай, като е декларирана като лимонена киселина – 600 торби по 25 кг. Пакетирана е в същия вид опаковки, каквато е и декларираната стока, но са били подредени по начин, който не позволява само с ренгеновия контрол да бъде установено наличие на различен вид стока в самия контейнер.

„Тук не става въпрос за класически метод на контрабанда, тъй като непосредствено след тапата не е поставена директно контрабандната стока, а прекурсорът е в отделни чували от същия вид, които са подредени по начин, който да направи трудно възможна идентификацията на контрабандната стока при проверка с рентгенова апаратура“- уточни заместник-директорът на Агенция „Митници“ Юлиан Мирков.

Това е нов вид силен прекурсор за производство на наркотици.

Цената при реализация на подобно количество АПАА от нелегални разпространители възлиза на над 500 милиона евро.

Основен потребител на този тип прекурсор са страните от Западна Европа, като през последните години такива нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици са засичани и в Централна и Източна Европа. В зависимост от това колко квалифициран е химикът и колко модерна е лабораторията, минимумът таблетки, който може да се произведе от 1 кг подобен прекурсор е 10 000 броя. Средната цена на черния пазар на подобно хапче е около 20 евро.

Случаят е докладван веднага на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна. Образувано е досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Варна под надзора на прокуратурата.

източник: Морето.нет

Материалът Във Варна заловиха рекордните 2 500 кг амфетамини на стойност 500 млн. евро е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване