05/29/18 19:52
(http://www.clubz.bg/)

Журналистът Аркадий Бабченко убит в Киев

СВЯТ аркадий бабченко 3cr

Известният руски журналист, граждански активист и правозащитник Аркадий Бабченко е убит в Киев.

Той е бил застрелян с три изстрела в гърба непосредствено пред дома си, прибирайки се от близкия магазин. Починал е в линейката, на път към болницата.

Украинското следствие разглежда две основни причини за насилствената му смърт  - професионалната му дейност и гражданска позиция.

"Очевидно е, че една от версиите ще бъде свързана с действията на руските спецслужби по отстраняване на лица, които "тровят" съзнанието на руснаците с истината за това какво всъщност се случва в Русия и Украйна", написа бившият съветник на президента на Украйна Антон Геращенко, за когото в Русия има издадена заповед за арест.

Вижте предаването на живо от дома му:

Руското следствие също се размърда.

Преди да се заеме с журналистиката, Бабченко е служил в Северен Кавказ, участвал е в първата чеченска война, след което се уволнява и завършва международно право. След като започва втората чеченска война, отново участва в контратерористична операция, бил е и командир на гранатометен взвод. Уволнява се през 2000 г. и се заема с журналистика. Работил е като военен кореспондент на "Московский комсомолец", "Новая газета", "Първи канал" и др.

През февруари 2017 г. Бабченко съобщава, че е решил да напусне Русия заради заплахи за живота му. Заедно със съпругата и дъщеря си заминава за Прага, после, през юли 2017 г. живее в Израел, а през август 2017-а се мести в Киев.

Неговите "10 серий о войне" са потресаващ разказ за войната в Чечня.

Публикувана на 05/29/18 19:52 http://clubz.bg/68447-jurnalistyt_arkadij_babchenko_ubit_v_kiev

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване