05/29/18 08:32
(transmedia.bg)

Защо все повече руснаци се съдят във Великобритания

Руски физически и юридически лица заеха трето място в списъка на най-активните спорове в Търговския съд на Англия и Уелс за последната година (март 2017 – април 2018), пише бизнес изданието „РБК дейли“ като цитира доклад на британската консултантска компания Portland.

През това време съдът е разгледал дела, свързани с 20 физически и юридически лица от Русия, показва докладът обхванал 158 дела. Толкова за и случаите, в които споровете са били свързани с американски лица. Изследването на Portland се основава не на броя на делата, а на броя на участниците във всяко от делата (ищците и обвиняемите).

В сравнение с периода 2016-2017 г., Русия е задмината от Казахстан (31 участници в процеси), които се увеличиха от трето на второ място. Лидерът на рейтинга, както и в предишните години, с голяма преднина е  Великобритания (267 души).

Търговският съд на Англия и Уелс е подразделение на Върховния съд на Лондон за икономически и имуществени дела. Той разглежда споровете по банковото и финансовото право, международното частно право, договорното право, стокови сделки, вноса, износа и транспорта на стоки, работата на пазарите и борсите и др.

През последните три години руснаците трайно заемат място в тройката на споровете трите най-големи британски търговски съдилища. Първите места по отношение на броя на делата и техните участници за три години са Великобритания (673 души), Казахстан (83) и Русия (70).

Обръщането на руски представители към Британските съдилища често се обяснява с необходимостта от изпълнение на решението на съда в Обединеното кралство или в друга държава от ЕС, коментира пред РБК партньорът в международната адвокатска фирма Herbert Smith Freehills Алексей Панич. „Например, това се случва, когато длъжникът е изчезнал от Русия и е необходимо да се съди в чужбина по неговото настоящо пребиваване в Обединеното кралство, или когато ответника на компания е в Обединеното кралство или на ЕС, или пък когато собствеността на ответника е в Великобритания или ЕС „, обяснява експертът. Подаването на дело в руски съд в такива случаи би било по-малко ефективно, коментира Панич.

В допълнение английските съдилища са известни също и с техния прагматичен и твърд подход по отношение на прилагането на временни мерки при основателни съмнения относно добросъвестността на ответника, което прави Великобритания „атрактивна юрисдикцията“ за ищците, каза Панич.

Въпреки това тези 28 случая са „мизерни в сравнение със стотици хиляди случаи, които се разглеждат ежегодно в руски арбитражни съдилища“, казва адвокат Иван Тертични от кантората „Тертычный Агабалян“.  „Това показва само, че има определен брой руски граждани, които постоянно пребивават в Англия (например така наречените банкери бегълци) и исковете към тях се подават по мястото им на пребиваване“, каза той.

В случаите свързани с Русия страните често искат от британския съд да се получи решение за замразяване на активи по целия свят, което е невъзможно в руски съд. Така обяснява ползите от британския съд партньорът в адвокатска кантора Некторов, Савелиев и партньори Иля Рачков. Освен това британските съдилища разглеждат случаи по договори между страни, които се регулират от английското право. На последно място участниците в тези процеси смятат, че английските съдилища ще разглеждат случая качествено или по-бързо, отколкото в Русия, обяснява Рачков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване