05/30/18 15:12
(transmedia.bg)

Аркадий Бабченко е жив, смъртта е инсценировка

 

Журналистът Аркадий Бабченко, за когото агенциите и сайтът „Новая газета“, за който работеше, съобщиха снощи, че е застрелян в дома си, е жив. Службата за сигурност на Украйна заяви за задържането на заподозрян в подготовката за убийство.

Бабченко лично се яви на пресконференция, показана по телевизионния канал „112 Украйна“. Той благодари на спецслужбите, каза, че операцията е подготвяна два месеца, и се извини за шока, който е причинил на всички с „новината“.

Всичко около смъртта му е било инсценировка на спецслужбите на Украйна, за да бъде разкрит и заловен извършителят и поръчителят на нападението.

Василий Грицак, ръководител на Службата за сигурност на Украйна, заяви на брифинга, че е арестуван украински гражданин, представен само като Г., който бил нает от руските спецслужби да организира убийството. „Буквално преди 3 часа го задържахме“, допълни той. За целта организаторът е получил поне 40 000 долара, твърдят украинците.

Грицак твърди още, че наетият за извършване на убийството е бивш участник във военните действия в Източна Украйна.

„Службата ни своевременно получи информация за подготовката на покушение срещу живота на Аркадий Бабченко и че се търси кой да извърши убийството. Взехме решение за реализиране на оперативна комбинация, благодарение на която успяхме да съберем неопровержими доказателства за терористичната дейност на руските спецслужби на територията на Украйна“, добави той.

„Осведомиха ме как стоят нещата преди месец. Казаха ми, че срещу мен има поръчка за убийство, парите вече са предадени – доколкото ми е известно, 40 000 долара. Предложиха ми да участвам в тази спецоперация. Тук няма варианти – или работим, или така или иначе работим. Съгласих се“, разказа журналистът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване