05/30/18 08:41
(transmedia.bg)

Борисов при Путин. Какво ще си говорят?

Премиерът Бойко Борисов заминава за Русия, където ще се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъди енергийни и икономически въпроси. Визитата на Борисов идва седмица след срещата на президента Румен Радев с руския държавен глава, в която Путин обяви, че чака и премиера.

За какво ще си говорят Борисов и Путин?

Отговорът не е съвсем ясен, тъй като българското правителство така и не обяви темите. Сред най-вероятните теми обаче е възраждане на АЕЦ „Белене“. Борисов обаче няма мандат да води такива преговори в Москва. Преди тази тема изобщо да бъде обсъждана българските депутати първо трябва да позволят на правителството да разговаря с потенциални инвеститори, после ще отменят мораториума върху проекта, ще последва подготовка за открита процедура за привличане на партньори и т.н.

Напълно възможно е обаче премиерът да сондира условията, при които „Росатом“ и руската страна биха се съгласили да сътрудничат с нов инвеститор в проекта. Руският ядрен холдинг вече заяви, че ако България поднови централата край Белене, при всички положения ще участва, но още не знае българските условия.

Премиерът Борисов със сигурност ще обсъди и възможностите България да се включи с продължение на територията на Европейския съюз на руско-турския проект „Турски поток“. И този проект обаче не изглежда лесен. Правителството ше трябва да се ангажира да придвижва приоритетно проекта на българска територия, да осигури съгласието на Европейската комисия и да подготви необходими документи, гарантиращи на руснаците, че този път няма да се повтори случаят с „Южен поток“. Ще трябва да бъдат изпълнени връзка през България до Сърбия, а след това ангажимент ще трябва да поеме и Сърбия за връзка до Унгария до Австрия.

Присъствието в делегацията на Борисов на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Горанов, на енергийния Теменужка Петкова и на изпълнителния  директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов говори, че България отива с големи очаквания в Москва.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване