05/30/18 07:56
(http://www.clubz.bg/)

Днес се решава ще има ли правителство в Италия

Номинираният за служебен премиер на Италия Карло Котарели днес ще се срещне с президента Серджо Матарела. Според италиански медии бившият икономист от Международния валутен фонд, известен като господин Ножица, не е успял да си осигури подкрепа в парламента.

Вместо да състави служебен кабинет, той ще обяви, че връща мандата, а президентът може да насрочи предсрочни избори още през юни, предричат местни медии, цитирани от Би Би Си.

Според анализатори евентуални предсрочни избори могат да засилят позициите на евроскептичните Движение “Пет звезди“ и “Лига“, които формираха коалиция и правителство, което обаче не бе одобрено от президента Матарела. Миналата седмица той отхвърли назначаването на икономиста с антиевропейски позиции Паоло Савона за министър на финансите.

След това номинираният за премиер Джузепе Конте върна мандата на Матарела и се отказа от усилията да състави правителство. 53-годишният юрист и новодошъл в политиката Конте бе предложен за премиер от крайнодясната партия “Лига“ и антисистемното движение "Пет звезди", които се опитваха да съставят управляваща коалиция.

Лидерите на “Лига“ и движение “Пет звезди“ Матео Салвини и Луиджи ди Майо поискаха импийчмънт на Матарела. Той от своя страна възложи на Карло Котарели да сформира новото италианско правителство. Целта беше да се състави временен кабинет, който да управлява до предсрочните избори, които се очакваше да са през есента или в началото на 2019 г.

Повечето партии обаче обявиха, че няма да подкрепят технократско правителство и ще настояват за предсрочни избори през есента, ако не бъде съставено коалиционно правителство.

На изборите коалицията на Лигата с формацията на Берлускони "Форца Италия" и една по-малка партия спечели 37 процента от гласовете, докато Движение "Пет звезди" получи 32 процента. Салвини предупреди Берлускони, че коалицията ще се разпадне, ако "Форца Италия" гласува в подкрепа на Котарели.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване