05/30/18 09:05
(http://www.clubz.bg/)

Йончева вече ще снима кльона само от 300 м. Ние също

Със своя заповед вътрешният министър Валентин Радев обособява "стратегическа зона за сигурност" до 300 метра от т. нар. временно възпрепятстващо съоръжение (ВВС) по границата. Тя е в резултат на постановлението на Министерския съвет, с което от 23 октомври 2017 г. оградата бе включена в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

Това създава и специален ред за приближаване до съоръжението - на по-малко от 300 м, изключителен режим на разрешаване от ГД "Гранична полиция", както и куп забрани: извършване на различни действия, внасяне и изнасяне на предмети и вещи, фотографиране и заснемане на елементи на ВВС и прилежащия път и др.

За всичко друго гражданите ще трябва да подават заявки до ГДГП.

Ето и цялото съобщение на МВР едно към едно:

Пропускателен режим за пребиваване в стратегическата зона на временното възпрепятстващо съоръжение

С Постановление № 236 от 20.10.2017 г. Министерският съвет на Република България приема допълнение на ПМС № 181 от 2009 г, с което изграденото временно възпрепятстващо съоръжение (ВВС) по българо-турската граница е включено в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

Със заповед на министъра на вътрешните работи по протежение на ВВС е обособена стратегическа зона за сигурност до 300 метра от съоръжението. За осъществяване на законоустановени дейности зад него на места са изградени пешеходни или автомобилни портали.

В тази връзка ГДГП създава необходимата организация за осъществяване на пропускателния режим и реда за пребиваване в стратегическата зона на ВВС. Посещенията и пребиваването на лица, както и осъществяването на всякакви дейности до ВВС и в стратегическата зона, се съгласуват с директора на Главна дирекция „Гранична полиция" или с директора на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Елхово.

При необходимост лицата, които ще пребивават в стратегическата зона, се придружават от служители на ГДГП.

На лица, пребиваващи до ВВС и в стратегическата зона, се забранява следното:

- Извършване на действия, които биха довели до нарушаване на нормалното функциониране на ВВС, изградените портали, водостоци и прилежащия към съоръжението път;

- Внасяне и изнасяне на предмети и вещи, които биха довели до затруднения и невъзможност за функциониране и нарушаване целостта на ВВС;

- Фотографиране и заснемане на елементи на ВВС и прилежащия път;

- Извършване на умишлени действия, които могат да се определят от смесените гранични комисии като гранични инциденти, съгласно Спогодбата между България и Турция  от 1967 г.

- Извършване на закононарушения съгласно действащата нормативна уредба.

В съответствие със Закона за МВР, служителите на ГДГП осъществяват административно-наказателна дейност при констатиране на нарушения на определения ред за достъп до стратегическата зона и ВВС, като обект от значение за националната сигурност.

При необходимост от пребиваване в обособената стратегическа зона или в близост до изграденото ВВС, както и за преминаване през обособените пешеходни/автомобилни портали по протежение на възпрепятстващото съоръжение, гражданите трябва да подадат заявка в ГДГП, РДГП Елхово или съответните гранични полицейски управления на регионалната дирекция – ГПУ Свиленград, ГПУ Елхово, ГПУ Болярово, ГПУ Средец и ГПУ Малко Търново.

Информация може да се поиска и от кметовете на населените места, намиращи се в близост до българо-турската държавна граница, с които е уточнен редът за подаване на заявки за преминаване през порталите на ВВС.

Контакти:

РДГП Елхово:

Телефон - 0478 81411, факс - 0478 88040, е-mail rdgp_el@abv.bg;

  • ГПУ Елхово: Телефон и факс – 047888047;
  • ГПУ Свиленград: Телефон – 037972012, факс – 037940044;
  • ГПУ Болярово: Телефон и факс – 047416061;
  • ГПУ Средец: Телефон – 055517873;
  • ГПУ М.Търново: Телефон – 059523095, факс – 059523073.

ГДГП:

 e-mail: nsgp@mvr.bg    факс: 9885867

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване