05/30/18 14:08
(http://regiona.bg/)

Програмата продължава, но безплатното саниране приключи…

„Безплатното“ саниране на многофамилни жилищни сгради, широко рекламирано от управляващите, ще приключи догодина, близо петилетка след началото си, със скромни резултати. Досега в него бяха налети два милиарда лева от парите на всички данъкоплатци. Срещу тези пари до момента е гарантирано обновяването на 2022 сгради, за които има сключени договори. Работата по тях трябва да приключи през следващата година. Така наречената програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради бе обявена през 2015 г.

Засега управляващите продължават да твърдят, че програмата ще бъде продължена, но с нови условия. Според данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) трябва да бъдат санирани 44 000 сгради. Остават около 42 000, към които обаче ще бъдат приложени нови правила. Безплатното обновяване остава в историята, а собствениците също ще трябва да се включат със свои средства.

„Около 40% от хората са готови да предоставят частично финансиране. Това следва да бъде използвано”, допълни зам.-министърът. По думите ѝ новият модел на финансиране трябва да е готов до 2018 година. „Ще има ясна дългосрочна визия поне за следващите 25 години“, заяви Крумова.
Макар и неясни засега, промените в механизма за финансиране едва ли ще прекратят порочната схема, която е благоприятна за корупционни практики и за надуване на цените до космически предели. Етажните собствености сключват договор с общината, тя възлага поръчките, парите идват от Българската банка за развитие, а контролът е поверен на областните управи, които могат да го правят само по документи. В резултат се получиха драстични разлики за санирането на един квадратен метър жилищна площ в еднакви сгради и в един и същи град. За отличника по санирането-Благоевград, се появиха и данни, че с работата по санирането са се заели фирми, обвързани с представители на местната власт. Въпреки това от МРРБ са убедени, че програмата трябва да продължи и че точно общините трябва да запазят активната си роля в бъдещото й управление.

0

Материалът Програмата продължава, но безплатното саниране приключи… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване