05/30/18 12:52
(http://www.clubz.bg/)

Путин към Борисов: Благодаря, че се отзовахте на поканата

Този контакт ще стане основа за по-нататъшен напредък в много сфери.

Това заяви руският президент Владимир Путин в началото на срещата си с българския премиер Бойко Борисов, предаде ТАСС.

Борисов е на двудневно посещение в Русия. По-рано днес той разговаря с премиера Дмитрий Медведев.

"Много се радвам, че след дълго прекъсване отговорихте на нашата покана, - каза Путин. - Надявам се, че и вашето посещение в Русия, срещата помежду ни и преговорите, вашите преговори в правителството на Руската федерация ще създадат добри условия за по-нататъшно развитие на нашите отношения, при това по много направления, включително икономиката, политическите контакти, културната сфера, хуманитарната област."

Путин припомни, че съвсем наскоро двете страни са чествали Дните на славянската писменост и култура, а също така 140 г. от освобождението на България от османско робство. Руският президент изтъкна, че това е обединяващ фактор за двете страни.

Борисов на свой ред заяви, че смята да обсъди на преговорите с Путин въпроси на двустранното сътрудничество в икономиката, развитието на инфраструктурата, борбата с тероризма, сътрудничество в сферата на културата и туризма. Българският премиер пожела на руския лидер успех на световното първенство по футбол и отбеляза, че по време на шампионата "Москва ще стане столица на света".

След това Борисов написа във фейсбук:

"Благодаря на Руската федерация за поканата. Това e третата ни среща с президента Путин. Но през всичките тези години по телефона с него обменяхме мисли, днес също ще говорим по изключително важни теми като Западните Балкани, Сирия, борбата с тероризма, сигурността и други."

Борисов запозна Путин с приоритетите по време на българското председателство на Съвета на ЕС и по-конкретно с изграждането на проекти за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност в региона, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет в София.

"Русия винаги е имала своето влияние в Европа и затова е добре да знаете какви проекти правим. В сферата на сигурността и борбата с тероризма работим много добре с вашите служби, както и в областта на туризма и земеделието", допълни той.

Двамата обсъдиха и възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на сигурността както на европейско, така и на междудържавно ниво. Борисов изтъкна че усилията трябва да бъдат насочени основно към превенция на тероризма - чрез борба с радикализацията и с насилствения екстремизъм.

На срещата между Путин и Борисов от българската делегация бяха присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърката на енергетиката Теменужка Петков, а от руска страна - външнополитическият помощник на президента Юрий Ушаков, министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров и зам.-министърът на външните работи Александър Грушко.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване