05/30/18 09:16
(transmedia.bg)

Радев пред БТА: Крайно време е да имаме енергийна стратегия

 

Според държавния глава няма диалог между институциите и „някой тегли каруцата към автокрация“

 

„За да можем да отстояваме нашите интереси, крайно време е да имаме енергийна стратегия“, заяви в интервю за БТА президентът Румен Радев. Той припомни, че политиците, които парадираха със спирането на проекта Белене, сега парадират с неговото възобновяване. „Според мен атомната електроцентрала „Белене“ трябва да бъде построена, но при ясна правна рамка, без финансово обвързване и с минимален финансов риск за държавата, при доказана целесъобразност и много важно – при надеждни механизми за контрол на ядрения риск“, подчерта президентът.

Той посочи противоречивите действия на управляващите по отношение на Русия – „правителството търси неофициално контакти с Москва, а официално я обяви за заплаха“.

Президентът изрази разочарование от липсата на диалог с изпълнителната власт: „Вие виждате, че диалог няма. Срещата между Европейския съюз и Турция бе договорена с чужд канцлер, без да бъде уведомен българският президент, при положение, че се кани президент на съседна държава. Българският президент не беше поканен на Срещата на върха на нашето европредседателство. Българският президент научава за визитата на нашия премиер в Русия от чужди държавници. Но що се отнася до каруцата, считам, че някой тегли каруцата към автокрация, а аз съм убеден застъпник на демокрацията.“

На въпрос, свързан с подкрепата от 37% за евентуална президентска партия, Радев отговори: „Аз мисля, че такива проучвания показват само растящото неудовлетворение в нашето общество от политическата класа и риска от политически проекти, които ще търсят да се внедрят в този вакуум.“

Интервюто за БТА беше публикувано в същия ден, в който премиерът Борисов заедно с петима министри отиде на среща с руския президент Владимир Путин.

Кадър: БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване