05/30/18 12:52
(http://www.clubz.bg/)

Русия готова да се върне към проекта за АЕЦ "Белене"

Руският президент Владимир Путин е добре дошъл в България, когато намери време, заяви на пресконференция в Кремъл българският премиер Бойко Борисов.

Той каза това на съвместна пресконференция.

"Този контакт ще стане основа за по-нататъшен напредък в много сфери", каза Путин в началото на срещата си с Борисов.

Борисов е на двудневно посещение в Русия. По-рано днес той разговаря с премиера Дмитрий Медведев.

"Много се радвам, че след дълго прекъсване отговорихте на нашата покана, - каза Путин. - Надявам се, че и вашето посещение в Русия, срещата помежду ни и преговорите, вашите преговори в правителството на Руската федерация ще създадат добри условия за по-нататъшно развитие на нашите отношения, при това по много направления, включително икономиката, политическите контакти, културната сфера, хуманитарната област."

А на пресконференцията каза това, което най-много интересуваше всички:

"Русия е готова да се върне към реализирането на проекта за АЕЦ "Белене" при пазарни условия, ако той бъде възобновен от българска страна."


Путин допълни, че развитието на сътрудничеството с България в серата на транзита на руски природен газ ще допринесе за гарантирането на европейската енергийна сигурност. И припомни, че Русия е надежден доставчик на енергийни ресурси зъ България, като гарантира 100 процента от потребностите й от природен газ.

"Обемът на годишните доставки е от рода на 3 милиарда кубически метра. Ще отбележа, че през територията на България минават трандитни потоци от руски въглеводороди към други страни от Югоизточна Европа, има възможност за развитие на сътрудничеството в тази изключително важна сфера", каза руският президент.

И продължи:

"В България само една наша компания е инвестирала над 3 милиарда долара. 25 на сто от бюджета на България се формира от дейността на тази компания. Мога да потвърдя, че сме обсъдили въпроса за продължаване на газовата връзка през България. Преработваме това в план с нашите турски и български приятел. Под каква форма и на какви цени - трябва да определи българската страна."

Путин обаче заяви, че двамата с Борисов не са обсъждали случая с отровения във Великобритания бивш руски агент Сергей Скрипал.

"Пазарът е това, което определя цените. Отдавна Русия не е онази държава на плановата икономика. Ние имаме за цел да транспортираме и да си вземем нашите транзитни такси. Знам за тежките ни отношения преди години, но благодаря на Путин, че не е злопаметен", каза Борисов.

Той си говорил с руския президент още през март.

"Независимо от отношенията, винаги аз съм бил виновен и този, който е създавал напрежение", продължи българският министър-председател.

Путин увери, че Москва е готова да запази транзита на газ през Украйна.

"Това, което говорихме днес с Борисов, са реални неща, тъй като почти напълно е завършено прокарването на първата тръба в Черно море. Подписани са всички необходими документи с Турция. Втората тръба е прокарана наполовина. Всичко, което говорим, е реално и то в най-близко време", каза Путин.

Директна тръба обаче в момента не е възможна.

"Ако направим така, че да сме стабилен газоразпределителен център за Европа, ще седнем да говорим тогава, ако се дкаже, че имаме интерес. Около 800 милиона евро президентът Путин и "Газпром" са ни опростили за докараните тръби на пристанището в Бургас", заяви Борисов.

"Виждаме, че България съжалява за провала на "Южен поток". Никой не се съмнява, че реализацията му щеше да е изгодна за България", каза Путин.

Той на няколко пъти обвини в миналото страната ни за спирането на този проект под натиска на Еврокомисията.

Путин припомни, че съвсем наскоро двете страни са чествали Дните на славянската писменост и култура, а също така 140 г. от освобождението на България от османско робство. Руският президент изтъкна, че това е обединяващ фактор за двете страни.

Борисов на свой ред заяви, че смята да обсъди на преговорите с Путин въпроси на двустранното сътрудничество в икономиката, развитието на инфраструктурата, борбата с тероризма, сътрудничество в сферата на културата и туризма. Българският премиер пожела на руския лидер успех на световното първенство по футбол и отбеляза, че по време на шампионата "Москва ще стане столица на света".

Бойко Борисов също започна с благодарност към домакина си:

"Много съм ви благодарен за възможността след толкова години да дойда и да се срещна с вас в Кремъл. Наистина, първата ни среща се състоя в Гданск, втората - в София, а третата - тук."

И продължи:

"Благодарен съм ви за възможността през целия този период по телефона да обменяме мисли. И смятам, че бихме могли да обменяме мисли по онези теми, където се набелязва определено развитие, да обменяме мисли за състоянието на ситуацията в света и ситуацията на Западните Балкани."

След това българският премиер изтъкна, че Русия винаги е имала влияние в този регион.

"Вие знаете какви проекти се реализират в този регион. Ние осъществяваме определени проекти в сферата на развитието на инфраструктурата - става дума да строителството на пътища, строителството на железопътни линии и газова инфраструктура в този регион", каза Борисов на Путин.

Борисов запозна Путин с приоритетите по време на българското председателство на Съвета на ЕС и по-конкретно с изграждането на проекти за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност в региона, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет в София.

"Русия винаги е имала своето влияние в Европа и затова е добре да знаете какви проекти правим. В сферата на сигурността и борбата с тероризма работим много добре с вашите служби, както и в областта на туризма и земеделието", допълни той.

Двамата обсъдиха и възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на сигурността както на европейско, така и на междудържавно ниво. Борисов изтъкна че усилията трябва да бъдат насочени основно към превенция на тероризма - чрез борба с радикализацията и с насилствения екстремизъм.

На срещата между Путин и Борисов от българската делегация бяха присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърката на енергетиката Теменужка Петков, а от руска страна - външнополитическият помощник на президента Юрий Ушаков, министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров и зам.-министърът на външните работи Александър Грушко

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване