05/30/18 10:01
(transmedia.bg)

Руски журналист, критик на Кремъл, застрелян в дома си

 

Телевизионният водещ Аркадий Бабченко е бил застрелян в украинската столица Киев, съобщи външното министерство на страната, цитирано от „Интерфакс“ и РБК. Това е второто убийство на известен журналист в украинската столица за по-малко от две години.

Руският гражданин Бабченко е починал на път за болницата от огнестрелните си рани. Националната полиция на Украйна съобщи, че покушението срещу него е извършено в дома му. Според „Украинская правда“ е бил прострелян три пъти в гръбначния стълб и е намерен от жена си, дочула изстрелите от банята.

Бабченко беше един от най-известните военни кореспонденти в Русия, преди да напусне страната. През 2012 г. срещу него беше започнато наказателно дело заради участие в безредици.

През 2017 г. той съобщи, че заради заплахи, които е получавал, временно е напуснал Русия и живее в Прага, по-късно се премества в Израел и впоследствие в Киев. В последните години Бабченко беше силно критичен към Кремъл заради политиката на Русия в Украйна и Сирия.

Първата версия според киевската полиция е „най-очевидната“ – убийство заради работата му.

Източник на „Комерсант“, близък до генералната прокуратура на Украйна, е заявил, че преди всичко става дума за „провокативни действия“, тъй като покушението станало в момент, когато в ресторант на брега на Днепър вътрешният министър Арсен Аваков е представял книгата си „Зелената тетрадка“ и вниманието на службите е било отвлечено от това събитие.

Следственият комитет на Русия обяви, че започва наказателно производство заради смъртта му, а съветът по правата на човека при президента Владимир Путин поиска подробно разследване и от Украйна.

Междувременно сред украински политици се появи и тезата, че убийството, определяно от силите на реда като „професионално“, е дело на руската Федерална служба за сигурност, а бившият съветник на президента Антон Герашченко написа, че „една от версиите е действия на руските спецслужби“. Следствието в Киев обаче се въздържа от подобни коментари. В отговор руски сенатори предупредиха Украйна да не използва смъртта на Бабченко за „свои цели“.

Според сайта „Медуза“ публикации Бабченко в социалните мрежи отпреди дни (една от тях недостъпна към момента) сочат, че проправителствен блогър преди няколко години е призовал чеченския лидер Рамзан Кадиров да „устрои пиене на чай“ с него. Журналистът също така твърдеше, че бойци в Луганската и Донецката „народни републики“ призовават за залавянето му.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване