05/30/18 14:13
(transmedia.bg)

Съдиите от ВКС пратиха закона на „Пеевски“ за банковата несъстоятелност в КС

Общото събрание на съдии от Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) е поискало от Конституционния съд да отмени като противоконституционен текст от преходните разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН).

Върховните съдии са изпратили искане за обявяване в противоконституционност на § 8 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗБН от март 2018 г. в частта, с която се придава обратно действие на чл. 59, ал. 5 и 6 от ЗБН, като противоречащ на чл. 4, ал. 1, чл. 6, ал. 2, чл. 17, ал. 1 и чл. 121, ал. 1 от Конституцията на България.

Това са промените, внесени от ДПС депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, които бяха подкрепени в Народното събрание и от ГЕРБ след като премиерът Бойко Борисов каза, че ще нареди да депутатите си да гласуват „За“, защото иначе медиите щели да започнат да пишат, че ГЕРБ не иска да се съберат парите в КТБ.

Официалната версия на депутатите от ДПС, при внасянето на законопроекта беше, че с ретроактивното действие на закона ще се пресече вторичното разграбване на активи на КТБ.

В искането на съдиите от ВКС се посочва, че предвиденото обратно действие в § 8 от ЗИД на ЗБН е противоконституционно в частта, свързана с чл. 59, ал. 5 и 6 от ЗБН, тъй като:  на първо място накърнява придобитите права, поради придаденото обратно действие на регулираща ги материално-правна норма, без изменението на закона да е обусловено от защита на важен обществен интерес, не е налице нито неотложна необходимост от такова изменение, нито промяната е съразмерна за страните по материалното право-отношение.

Освен това чрез обратното действие се създават два успоредни режима, единият облекчава, а другият затруднява положението на всяка от страните по делата (в зависимост от процесуалното й качество), с което се създава неравноправно третиране на гражданските и стопанските субекти, участващи в производството по банкова несъстоятелност.

Друг мотив на върховните съдии е, че е нарушено изискването за правова държава в материално-правен смисъл, а именно законодателството да отговаря на принципа на стабилност и предвидимост.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване