05/31/18 09:40
(transmedia.bg)

Делото за покушението на Бабченко е преквалифицирано на терористичен акт

 

Делото за покушението на руския журналист Аркадий Бабченко е преквалифицирано на терористичен акт, съобщава агенция „Украински новости“, като се позовава на източник от спецслужбите.

Разследването се води от Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

За „убийството“ бе съобщено на 29 май, а на следващия ден стана ясно, че той е жив и става дума за инсценировка с цел да бъде заловен поръчителят на престъплението.

По-късно украинските спецслужби публикуваха видеозапис на задържания предполагаем поръчител. По техни данни Г. е украински гражданин, който срещу 40 000 долара е наел ветерана от АТО (антитерористични операции), за да убие Бабченко и още 30 човека. Наемникът се е съгласил да сътрудничи на следствието като свидетел.

Президентът на Украйна Пьотр Порошенко поздрави СБУ за „блестящата операция за спасяването на живота“ на Бабченко и се разпореди на него и семейството му да бъде осигурена денонощна охрана.

След съобщението за смъртта на журналиста Следствения комитет на Русия също възбуди наказателно дело. Засега официална информация как ще се процедира по-нататък няма.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване