05/31/18 12:52
(http://offnews.bg)

Една от 20 цигари в Европа е българска: страната ни е шестият най-голям производител

527 милиарда цигари са произведени в Европа през 2016 година - с 36 милиарда под количеството за 2015 г. и с около 1/3 по-малко от преди 10 години.

Статистиката за производството публикува Евростат днес, във връзка със Световния ден без тютюнев дим.

Количеството за 2016-а е равно на повече от 1000 цигари, или 50 пакета с по 20, на един жител. Стойността му е около 6.2 милиарда евро.

С около 168 милиарда цигари Германия е производител №1 в Европа. Продукцията ѝ е равна на 32% от общата за Съюза. С други думи, една на всеки три цигари, произведени в Европа, идва от Германия.

Полша заема второто място с 99 милиарда цигари за 2016 г. или 19% дял.

Румъния е трета: 77 милиарда цигари; 15%.

Четвъртото, петото и шестото място заемат Гърция (31 милиарда), Португалия (27 милиарда) и България (21 милиарда) или по около 5% дял от общата продукция.

Днешният ден е посветен от Световната здравна организация на разясняването на вредите от тютюнопушенето върху здравето. Провежда се за пръв път през 1988 г. 250 от над 4000-те съставки в цигарата са вредни, повече от 50 могат да причинят рак. Равносметката от употребата им е следната: цигарите убиват почти половината пушачи (общо 1.1 млрд. души); всяка година те отнемат над 7 милиона човешки живота - на повече от 6 млн. активни пушачи и на близо 890 хил. души, изложени на цигарения дим.

Уви, няма безопасно ниво на пасивно пушене. При възрастните то причинява тежки сърдечно-съдови и дихателни заболявания, включително рак на белия дроб и коронарна болест на сърцето. При децата пасивното пушене може да доведе до внезапна смърт. Изложените на дима не по своя воля бременни може да родят недоносено бебе.

Пушенето е втората водеща причина за сърдечно-съдови заболявания след високото кръвно налягане. А те убиват повече хора от която и да е друга болест. В същото време, активното и пасивното пушене са причината за приблизително 12% от смъртните случаи при сърдечните заболявания, показват данните на СЗО.

От организацията призовават правителствата да направят всичко възможно да осигурят въздух без цигарен дим по всички възможни начини - чрез забрани за пушене на обществени места, чрез мащабни разяснителни кампании, чрез забрани за реклама на цигарите, чрез "страшни" снимки на последствията от употребата им по кутии, плакати, билбордове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване