05/31/18 13:20
(http://www.clubz.bg/)

Финално: САЩ удариха с мита стоманата и алуминия от ЕС

САЩ налагат мита върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, Канада и Мексико, предаде Асошиейтед прес. Ставки от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий влизат в сила още утре, съобщи търговският министър на САЩ Уилбър Рос.

Утре изтича временното изключение, което Вашингтон направи за Европейския съюз от митата, въведени на 8 март от американския президент Доналд Тръмп.

Френският финансов министър Бруно льо Мер определи митата като "несправедливи и опасни" и заяви, че Европейският съюз ще вземе "всички необходими мерки", за да отговори на решението на САЩ.

Повечето анализатори предвиждат търговската война да се отрази сериозно на икономиките на 28-те, особено на Франция и Германия.

В края на март САЩ временно освободиха от налозите ЕС, Канада и Мексико, докато бъдат договорени условията за тях като стратегически партньори. Периодът изтичаше в полунощ на 30 април срещу 1 май, но бе подновен от американския президент.

Вашингтон не желае търговска война с ЕС, но дали ще има изостряне на отношенията заради митата ще зависи от ЕС, каза по-рано министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос, цитиран от Ройтерс.

"ЕС трябва да реши дали иска да предприеме ответни мерки. Следващият въпрос ще бъде как ще реагира (американският президент Доналд) Тръмп. Видяхте реакцията му, когато Китай реши да отговори на мерките", каза Рос.

Преди седмица Китай обяви, че понижава от 25 на 15% митата за внос на автомобили от 1 юли, след като се споразумя със САЩ за намаляване на търговския дефицит. Двете страни бяха на прага на търговска война помежду си.

Ако има изостряне на отношенията, това ще се дължи на решението на ЕС да вземе ответни мерки, допълни търговският министър.

Европейските и американските търговски представители разговаряха вчера в Париж в рамките на среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в опит да предотвратят американските мита върху стоманата и алуминия. Реакциите не бяха особено оптимистични, отбеляза Асошиейтед прес.

"Реалистично погледнато не мисля, че можем да се надяваме да избегнем нито американските мита, нито квотите върху стоманата и алуминия", каза еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. 

Дори ако САЩ се съгласят да отменят митата върху вносната стомана и алуминий, очаквам да поискат да въведат някакво ограничение върху вноса от ЕС, коментира Малмстрьом.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване