06/01/18 07:03
(transmedia.bg)

АЕЦ „Белене“ може да се строи със заем от Русия

Ако проектът за АЕЦ „Белене“ не се задвижи и не се направи нищо с вече платеното оборудване за централата, съществува риск за декапитализация на Националната електрическа компания (НЕК), предсрочно изискуеми кредити и много тежки последици за цялата енергетика.

Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи пред енергийната комисия в Народното събрание нуждата от рестарт на проекта АЕЦ „Белене“.

Според Петкова евентуалната продажба на реакторите, която също е вариант за покриване на вложението средства, ще се реализира трудно. Освен това възможната продажна цена би била много по-ниска от похарченото до момента. Затова вариант е реализацията на АЕЦ „Белене“.

По думите на Петкова обаче нито НЕК, нито Българският енергиен холдинг  могат да реализират проекта, поясни тя. Новата централа би струвала близо 10 млрд. Евро. Затова за проекта трябвало да се намери стратегически инвеститор.

Петкова лансира за първи път версията изграждането на централата да стане със заем от Русия. Вариантът бил  Москва да отпусне заем и да строи централата, като в замяна прибира парите от продажбата на тока до изплащане на заема.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване