06/01/18 10:20
(http://www.clubz.bg/)

Грузинците на протест - главният прокурор подаде оставка

Главният прокурор на Грузия Иракли Шотадзе подаде оставка вчера, след като хиляди хора излязоха на протест в Тбилиси поискаха той да се оттегли. Гневът на грузинците е предизвикан от начина, по който се води разследването на убийствата с нож на две непълнолетни момчета на 1 декември м.г., предаде Ройтерс. 

"Напускам поста си и се надявам, че справедливостта ще възтържествува", каза Шотадзе в изявление, публикувано на сайта на прокуратурата.

 

 

Оставката на Шотадзе обаче не удовлетвори протестиращите, които от сградата на главната прокуратура се преместиха към парламента с ново искане - за оставка на правителството на Грузия.

"Тази система трябва да бъде разрушена", обявиха демонстрантите.

Премиерът Гиорги Квирикашвили заяви на извънреден брифинг снощи, че няма да подава оставка. Преди това той поиска да се обърне към участниците в масовия протест, но те отказаха да го слушат.

Квирикашвили все пак обеща, че лично вицепремиерът и вътрешен министър Гиорги Гахария ще поеме разследването на двойното убийство, самият той "ще следи отблизо и ще контролира целия процес", а родителите на убитите момчета ще получават всекидневно информация за хода на процеса. 

16-годишните Давит Саралидзе и Леван Дадунашвили бяха убити при побой между ученици от две различни училища. Бащата на Давит - Заза Саралидзе, остро критикува разследването на убийството, за което подсъдими са други две момчета юноши. Вчера едно от тях бе признато за виновно, че е убило Дадунашвили, а второто - за опит за убийство на Саралидзе. Съдът обаче ги оправда по друго обвинение, че са участвали в убийство заедно с други хора, което предизвика масовия протест. Според Заза Саралидзе за убийството на сина му има и други виновни. 

Протестиращите останаха на бдение на централния столичен булевард "Руставели" и през нощта. Те заявиха, че няма да си тръгнат, докато не постигнат целта си - оставка на правителството, и смятат да организират палатков лагер на протеста пред сградата на парламента. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване