06/01/18 15:30
(http://offnews.bg)

Държавата спасява БДЖ с 20 млн. лв., Горанов иска да се разреди графикът на автобусите

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че Министерството на финансите се обсъжда отпускането на безлихвена държавна помощ на БДЖ от малко над 20 млн. лева.

Обсъждането идва след новината за запор на сметки на железниците за около 40 милиона лева заради дългове. Парите ше дойдат от фискалния резерв.

По-рано изпълнителният директор на железницата Владимир Владимиров заяви, че ако държавна не помогне, БДЖ ще трябва да преустанови работата си.

Горанов коментира, че Министерство на транспорта трябва да положи повече усилия, за да стане железопътният транспорт естествен приоритет. Според него биха могли да се предложат мерки, които да ограничат незаконния автомобилен транспорт, както и да се прецизират транспортните схеми на автомобилния транспорт, така че да не влизат в пряка и неравна конкуренция с жп транспорта. Той уточни, че може да се помисли за разреждане на графика на автобусите по маршрути, припокриващи се с тези на ЖП транспорта. По думите на финансовия министър, ако искаме да напълним един влак от София до Бургас, то трябва да предложим такава услуга, която да удовлетворява пътниците като времетраене. "Не може, ако на 15 минути тръгва автобус от София за Бургас, да очакваме железниците да са пълни", каза той. От друга страна, за да си струва българските данъкоплатци да плащат по няколко стотин милиона лева на година за железопътния транспорт, то влаковете трябва да са пълни. 

Горанов съобщи още, че до края на месец юни България ще подаде документи за членството в чакалнята на еврозоната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване