06/01/18 08:43
(http://www.clubz.bg/)

Рахой призна поражението и си отива

"За мен бе чест да оставя Испания в по-добро състояние от това, в което я намерих."

Това бяха вероятно последните думи на Мариано Рахой като премиер на страната.

С тях той на практика призна поражението си, предаде АФП.

Точно по обяд българско време в конгреса на депутатите в Мадрид започва поисканият от социалистите вот на недоверие срещу консервативния кабинет на Рахой. Почти със сигурност правителството му ще бъде свалено.

Рахой отказа сам да подаде оставка и така проправи пътя към премиерския пост на социалиста Педро Санчес, лидера на главната опозиционна сила.

Вотът бе свикан, след като на 24 май съдът в Мадрид осъди 29 бизнесмени и бивши функционери на управляващата Народна партия (НП) за различни престъпления, сред които измами, укриване на данъци и пране на пари. Деянията били част от незаконна схема, спомагала за финансирането на партията. Подсъдимите получиха общо 351 години затвор.

Рахой бе премиер на Испания 6 години и половина. Той зае поста в края на 2011 г.

По ирония на съдбата последното действие на неговото правителство бе да даде зелена светлина за формирането на регионална управа на Каталуня. Централната власт в Мадрид на няколко пъти спираше тези опити, тъй като депутатите в автономната област искаха да изберат за министри хора, арестувани за сепаратистка дейност или избягали в чужбина заради същите обвинения, повдигнати от Испания.

Встъпвнането в длъжност на одобрено от Мадрид каталунско правителство означава автоматична отмяна на член 155. Той отне временно автономията на областта на 27 октомври 2017 г., след като регионалният парламент в Барселона обяви едностранно независимост от Испания. След предсрочни избори в Каталуня трите сепаратистки партии, взети заедно, запазиха абсолютното си мнозинство. Те продължават да искат независимост.

Главните парламентарни сили в Испания обаче са против отцепване. При необходимост те отново биха подкрепили задействането на член 155.

Очаквайте подробности

Публикувана на 06/01/18 08:43 http://clubz.bg/68568-rahoj_prizna_porajenieto_i_si_otiva

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване