06/03/18 07:00
(http://www.clubz.bg/)

Венецуела освободи 40 задържани опозиционни активисти

Правителството на Венецуела вчера освободи още 40 задържани опозиционни активисти, предаде Асошиейтед прес. 

Президентът Николас Мадуро след спорното си преизбиране на 20 май предложи на Конституционното събрание в името на националното помирение да пусне от затвора антиправителствените активисти, смятани от опозицията за политически затворници. Завчера бяха освободени 39 души, а властите уточниха, че ще има още. 

"Това е нов етап, който ще продължи следващата седмица", заяви вчера главният прокурор Тарек Вилям Сааб. 

Министърът на комуникациите Хорхе Родригес, който вчера съобщи за жеста на правителството в реч по националната телевизия, не уточни общия брой на обвинените за политически престъпления, които ще бъдат освободени. 

Първата група включваше видни опозиционни фигури, сред които Даниел Себальос, бивш кмет на Сан Кристобал, който беше арестуван преди четири години по време на протести срещу Мадуро, а преди броени дни участва в бунт в център за задържане, както и бившият генерал Анхел Вивас. Сред задържаните, освободени вчера, беше Раул Емилио Бадуел, син на намиращия се в затвора генерал Раул Исаяс Бадуел, бивш съюзник на покойния президент Уго Чавес, разжалван през март от президента Мадуро по обвинения в конспирация. Синът му Раул беше арестуван през 2014 г. и осъден на осем години затвор за подстрекателство към обществен бунт и заговор срещу държавата.

Освободените са поставени под мерки за контрол, включително забрана да напускат страната, а на повечето не е разрешено да говорят пред пресата. 

"Изискваме от вас обещание да изоставите политическото насилие, омразата и нетолерантността завинаги", каза председателката на Конституционното събрание Делси Родригес на парадната церемония в т.нар. Жълта къща - сградата от колониалната епоха, където се помещава Министерството на външните работа.

Освободените затворници с каменни лица посрещнаха речта, показана във виодеозапис по националната телевизия

Според неправителствената организация Форо Пенал в страната има около 350 политически затворници, което социалистическото правителство оспорва, отбелязва Франс прес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване