06/04/18 07:40
(http://www.clubz.bg/)

Искат от Ангелкова да наложи глоба за заграждането на Корал от частник

Министърът на туризма да извърши проверка и наложи глоба при установено нарушение заради оградата, с която е опасана горичката зад плажа Корал.

Това поискаха от сдружение "Да запазим Корал" в сигнал изпратен до Николина Ангелкова. Оттам посочват, че заграждението ограничава гарантирания по конституция и закон свободен достъп на всеки гражданин до плажната ивица, както и че унищожава дюните.

"От сдружението настояват в сигнал до министъра да бъде извършена проверка за  ограничен свободен достъп до морски плаж "Корал" поради завършено и установимо нарушение върху територията на пясъчните дюни, намиращи се непосредствено зад плажната ивица, а именно наличие на ограждение от дървени колове, забити в дълбочина непосредствено в сивите и облесени дюни зад плажа, напречно свързани с преграждане от тел в цялост. Ограждението възпрепятства свободния достъп на гражданите до територия, представляваща изключителна държавна собственост, предназначена за публично ползване. Поставеното съоръжение ограничава и/или прави невъзможен достъпът за пешеходци или хора, използващи детски или инвалидни колички", се посочва в сигнала до Ангелкова.

От сдружението изискват заповед за налагане на принудителна административна мярка и незабавно премахване на поставеното ограждение. По закон физическо лице, което ограничава свободния достъп до морски плаж или определя такси за това, се наказва с глоба от 3000 до 6000 лв., а при повторно нарушение - до 12 000 лв. За юридически лица или еднолични търговци, санкцията е от 6000 до 12 000 лв. и 24 000 лв. при повторно нарушение.

Парадокс

Както Клуб Z писа, испанската фирма "Ибердрола Инмобилария", която притежава 120 декара земи в горичката зад плажната ивица, върху които планира изграждането на курортно селище, това лято реши да ги огради с дървени колове, за да възпрепятства разполагането на кемпери и каравани върху имота си. Фирмата, Община Царево и министерството на туризма в лицето на Николина Ангелкова от години водят война с т.нар. диво къмпиращи по плажовете. Парадоксално е, че именно към нея се обръщат от "Да запазим Корал" предвид отношението на Ангелкова към къмпиращите.

Всеки частник е в правото си да огради имота си и да се разпорежда с него, стига да не пречи на свободния достъп до плажната ивица. В случая "Ибердрола" е посочила, че до плажа може да достигне всеки желаещ, но това може да стане само ако е пешеходец.

Големият проблем е в това, че в границите на въпросния имот, от 120 дка, 90 са дюни. Които по закон са изключително държавна собственост. Така на практика излиза, че частната фирма се разполага с държавните земи, които освен всичко останало са и защитени дюни, върху които има и забрана да се строи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване