06/04/18 13:32
(transmedia.bg)

Кои са причините да стареем?

 

Кои са причините да остаряваме и възможно ли е този процес да бъде спрян? Учените изясниха, че стареенето започва след 25-годишна възраст. Любопитното е, че едва 20% от процеса на стареене се определя от гените, а всичко останало – от нашите навици и начин на живот. Що се отнася до еликсира на младостта, изглежда, ще трябва да почакаме за неговото създаване.

Единна теория, която обяснява причините за стареене засега няма. Процесът се влияе от много фактори, а учените засега стигат до, повече или по-малко, общ извод – организмът с течение на времето натрупва „повреди“, с които му е все по-сложно да се справи.

Днес има много теории, които се опитват да обяснят процеса на остаряване, но нито една от тях не е в състояние да покаже този сложен процес, който се случва на всички нива на тялото, като се започне от молекули, а след това – клетка, тъкан и орган.

Една от най-актуалните и интересни теории на стареенето е свързана с т.нар. теломери.

През 60-те години геронтологът от САЩ Л. Хейфлик открива, че човешките клетки на кожата могат да се делят ограничен брой пъти (от 40 до 60), но не успява да обясни причините. Той изказва предположението, че ограничените деления се дължат на факта, че при всяко делене хромозомата малко се скъсява, клетката не може да реагира и губи своята жизненост.

В средата на 80-те години бе открит ензимът telomerase, който е в състояние да завърши изграждането на скъсените краищата на хромозомите. Но не във всички клетки, а само в стволовите и раковите клетки. Те могат да се делят безброй пъти и са практически безсмъртни.

Съществува обаче ферментът теломераза, който може да защити крайните участъци на ДНК от износване. За това откритие през 2009г. на група учени беше присъдена Нобелова награда по физиология и медицина.

И тук започва най-интересното.

В човешкия организъм не е заложена способността да съхранява теломерите за много години. Но такава способност е заложена в организма на омарите. Те постоянно изработват този фермент, тяхната ДНК непрекъснато се възстановява, което осигурява биологическо безсмъртие на вида. Фактически омарът не живее вечно, но в идеални условия би могъл – ако не го изядат, не го наранят и ако не заболее от нещо опасно.

Не стареят и няколко други животни – бозайникът гол къртичест плъх, който тежи не повече от 40 грама и не боледува като омара; речната перлена мида, способна да преживее 200 години и умира, защото краката й се разрушават поради тежестта на черупката; а при пъстървата, както и при омара, теломеразата работи във всички тъкани на организма.

Да се принесе обаче тази схема при човека не е толкова просто – опитите да се удължат ткеломерите в лаборатория завършват обикновено с неконтролирано деление на клетки, което в човешкия организъм води до онкологични заболявания. Учени от Станфорд са разработили нова технология за удължаване на теломерите по безопасен начин, но доколко тя е ефективна и жизнеспособна, засега никой не знае.

И все пак, има шанс някой ден да разгадаем тайната на омарите и другите безсмъртни животни – как клетките им се прераждат непрекъснато без злокачествени последици. Ако това стане, можем да се поздравим с откритието „еликсир на вечната младост“.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване