06/08/18 12:47
(http://www.clubz.bg/)

Убиват ли големият успех и свръхнапрежението топ готвачите

Може ли прекаленият успех също да стане причина за самоубийство? Възможно ли е огромното напрежение, че си на върха и трябва на всяка цена да останеш там, да предизвиква психически срив?

Смъртта на американския топ готвач, тв знаменитост и писател Антъни Бурдейн шокира многобройната му аудитория и ценителите на нещата, които правеше. Но тя не е изключение в света на топ кулинарията, в която има огромен натиск за тези, които са на върха - и психически, и физически. Доказано е, че това е една от професиите, в които е най-силен и унищожителен синдромът бърн аут, чести са депресиите, други психически разстройства, злоупотребата с наркотици и алкохол.

Според психолози депресиите не са рядкост в света на великите майстори в кухнята, но често остават скрити за околните, защото да говориш за страховете си в тези среди е табу.

В началото на 2016 г. се самоуби един от най-известните готвачи в света - Беноа Виолие.

44-годишният Виолие, чийто прочут тризвезден ресторант в малък швейцарски град близо до Лозана бе обявен за най- добър в света през декември 2015 г., беше открит мъртъв в дома си.

l'Hotel de Ville в Крисие беше отличен във френската класация на 1000 ресторанта от 48 държави - La Liste, правена от Министерството на външните работи на Франция. 

За смъртта на Виолие се разбра, че се е прострелял с едно от многобройните си оръжия, от дете бил запален ловец. Той бил открит от съпругата си Брижит, с която заедно управлявали l'Hotel de Ville. За предсмъртно писмо не се споменаваше. Всички, познавали Виолие, твърдяха, че са шокирани и не могат да си обяснят самоубийството му. Близките му го описваха като уникален перфекционист в кухнята, но с много ведър нрав. До последния момент бил пълен с идеи и планове, готов винаги да протегне ръка в нужда. Топ готвачът не бил жертва на звездоманията. Управлявал екипа си спокойно, никога не повишавал тон. Финансовите дела на ресторанта му вървели перфектно.

През 2013 г. Виолие бе обявен за готвач на годината от другия най-престижен справочник - “Го-Мийо”. Заведението му притежаваше и три звезди от гастрономическия пътеводител на “Мишлен”. Шеф готвачът се самоуби ден преди представянето на новия гид на "Червения пътеводител на Мишлен" в Париж, в който ресторантът му запазваше трите си звезди.

Шест месеца по-рано умря наставникът на Виолие Филип Роша, предишният шеф-готвач на ресторант l'Hotel de Ville. Роша, който беше един от най-известните топ готвачи в Европа, почина по време на разходка с велосипед на 8 юли 2015 г.

През февруари 2003 г. друг голям готвач - Бернар Лоазо, сложи край на живота си от страх, че може да изгуби третата си звезда на “Мишлен”. 52-годишният Лоазо, един от най-известните френски шефове, се застреля с ловна пушка. Когато посяга на живота си, той е депресиран, преуморен от работа и затънал в дългове. Същевременно един от най-известните готварски гайдове в света - Gault et Millau, намалява оценката за ресторанта му от 19/20 до 17/20, като има слухове, че "Мишлен" ще последва хода. Лоазо отнема живота си малко, след като разбира, че ще запази трите си звезди за още година.

Изследване от 2017 г., проведено в Лондон от профсъюза Unite сред 265 шефове, показва, че свръханатоварването сред топ готвачите се отразява на психическото и физическото им здраве. 51 на сто от тях страдат от депресия, 78 на сто са имали някакъв инцидент заради умора в кухнята. 56 на сто казват, че вземат обезболяващи, 27 на сто злоупотребяват с алкохол, 47 на сто с други стимуланти, за да изкарат смяната си. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване