06/11/18 06:19
(http://terminal3.bg/)

Декларацията от Б9, за която президентството мълчи: Осъждаме действията на Русия, нужна е допълнителна отбрана

На 8 юни се състоя срещата във формат „Букурещ 9“ на държавните глави на източноевропейските членки на НАТО. На нея бе приета декларация, която призовава за по-силно присъствие на НАТО в Източния фланг на Алианса и осъжда действията на Русия като я поставя за основна заплаха за НАТО наред със събитията в Близкия изток.

Макар Румен Радев да е участвал на срещата, текстът на общата декларация не е публикуван на сайта на Президентвото, а в прессъобщение от Дондуков 2 единствено бе съобщено какви са изказванията на Радев във Варшава, но не и че е подписан документ.

Декларацията присъства, включително на английски език на сайтовете на останалите държавни глави. Преведохме декларацията и я публикуваме – акцентите са на редакцията на Терминал 3.

Ние, президентите на Република България, Република Естония, Унгария, Република Латвия, Република Литва, Република Полша, Румъния, Словашка Република и председателят на камарата на депутатите на Чешка република се събрахме във Варшава на платформата за консултации и диалог “Букурещ 9”, за да потвърдим ангажимента си към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), споделим виждания по множество предизвикателства и заплахи в Евроатлантическата зона и подчертаем решимостта ни да им отговорим единни заедно с нашите съюзници и партньори.

Потвърждавайки, че НАТО остава в центъра на нашата сигурност и обща отбрана и че страните стоят твърдо в солидарност и готовност да развият сътрудничеството си за по-добър отговор на всички заплахи за сигурността, както и в приноса си към задачите на Алианса;

Уверени, че предстоящата среща на върха на НАТО допълнително ще подсили Алианса и най-вече неговата способност за възпрепятстване и подсилване на отбраната, като препотвърждаваме готовността и решителността си ефективно да възпрем и защитим всички надигащи се заплахи  и предизвикателства над сигурността, както и да допринесем за стабилността отвъд границите на Алианса, в духа на 360 градусовия подход, включително чрез нарастване на готовността и действията на Алианса; 

Приветствайки нарастващото участие на съюзниците ни в региона като знак на солидарност и силна отдаденост към сигурността ни и в този контекст подчертавайки засиленото военно присъствие на Съединените щати и Канада в Европа, което препотвърждава силата на трансатлантическата връзка;

Отбелязвайки с дълбоко притеснение, че Русия продължава многостранните си дестабилизиращи действия и политики, отвъд границите на НАТО, както и на територията на Алианса, заедно с продължаващото изграждане на капацитета им за нападение както за конвенционална, така и за хибридна война и агресивното им поведение,  заплашващо дълголетната ни визия единна, свободна и мирна Европа, което в основата си цели да предизвика Алианса и нанесе удар на евроатлантическата сигурност;

Осъждайки факта, че напредъкът по разрешение на конфликтите в съседство остава в застой като незаконното и нелегитимно анексиране на Крим, дестабилизирането на Източна Украйна и предизвикателствата над териториалната цялост на Грузия и Република Молдова продължават;

Също бидейки силно притеснени са сложните заплхи и предизвикателства, издващи от съседите ни от Юг, простиращи се от конвенционална война, тероризъм, масови вълни имиграция, до разпространението и средствата за доставяне на оръжия за масово унищожение; 

Препотвърждавайки ангажимента ни към политиката на отворени врати на НАТО;

Се съгласихме:

1. Оставаме напълно ангажирани в изпълнението на всички инициативи, които са част от присъствието на НАТО в Източния фланг, както и мерките приети досега за подсилване на капацитета за възпиране на Алинса и способността му за колективна отбрана на всички членова на НАТО по земя, въздух и море, както и в киберпространството.  

Приветстваме прогреса направен дотук за разполагане на допълнително присъствие в Прибалтика и Черноморието, както и сме готови да подсилим усилията ни да гарантираме подсигуреността си във всички сфери – чрез принос от съюзниците ни, учения, планиране и приготовления по командване. 

2. Срещата на върха на НАТО през 2018 трябва допълнително да подсили единството ни и в духа на 360 градусовия подход, да предостави многостранен отговор пред настоящите предизвикателства пред сигурността ни, включелно срещу хибридните заплахи, пред които съюзниците са изправени. 

За да подсигурим съгласуваност между съюзническите усилия и допълнително подобрим готовността на Алианса трябва да надградим над ключовите решения в Уелс и Варшава. 

Трябва да се отдели дължимото внимание на изграждането на съгласуван и интегриран подход за отбрана на Източния фланг, подкрепен от ефективна командна структура на НАТО в региона, подсилена от пехотно присъствие, силна въздушна отбрана и приложима стратегия за подкрепления. 

Затова, нарастването на готовността за отговор на силите на НАТО и военната мобилност на територията на Алианса е ключова за възпирането и отбраната на Източния фланг на НАТО. Оставаме готови за допълнителен прогрес в тази насока. 

3. За да подсилим цялостния капацитет на НАТО, ще продължим да инвестираме в собствената ни сигурност. Решени сме да подсигурим, че страните ни изразходват – или съответно – вървят към изразходването на поставената цел за 2% от БВП за отбрана, както бе решено на Срещата на върха на НАТО Уелс. Ще продължим да инвестираме в съвременен военен капацитет, за да допринесем за операциите и мисиите на НАТО. 

4. Оставаме твърди в решителността ни да показваме стабилност отвъд територията на Алинса, за да контрираме комплекни заплахи и предизвикателства – от конвенционална и хибридна война, тероризъм, масова имиграция до разпространението на оръжия за масово унищожение. Развивайки отбранителния капацитет на партньорите ни и устойчивостта им пред заплахите и предизвикателствата остава приоритет на политиката на Алианса към съседните страни. 

Подкрепяме нуждата за по-стратегически, фокусиран и съгласуват подход на НАТО към Юга, включително подобрявае на способността на Алианса да предвиди криза и очакваме допълнителни решения по това направление на задаващата се среща на НАТО. Ще продължим да подкрепяме и допълнително подсилваме общите ни усилия за борба с тероризма, който е пряка заплаха за населението ни, включително с принос към Световната коалиция за борба с ДАЕШ, както и участието ни в операции, мисии и дейности на НАТО – Мисията за решителна подкрепа и планираните военни учения на НАТО в Ирак са на преден план. 

5. Подходът на НАТО към Русия, основан да подсилено възпиране и отбранителен капацитет, както и откритост за политически диалог, както бе решено на Срещата във Варшава, продължават да бъде пътя напред и наша политика. Желаният резултат за диалог с Русия ще бъде постигнат когато Москва се върне към зачитането на международното право и международните ѝ задължения и когато възпирателния и отбранителен капацитет на НАТО е силен. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване