06/11/18 12:19
(transmedia.bg)

Зала „Универсиада“ се продава от ЧСИ заради дългове към КТБ

Зала „Универсиада“ е обявена за публична продан за малко над 15. 6 млн. лева. Обявата е публикувана от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, а причината за продажбата са задължения към фалиралата Корпоративна търговска банка.

Според информация на „Студия Трансмедия“ длъжник обаче не е самото дружество собственик, а неговата компания – майка „Велдер Билд“. Тя има задължения към КТБ за 8.5 млн. лв. и като обезпечение по тях в КТБ има заложени акциите на „Универсиада“.

Търгът ще се проведе в канцеларията на Софийския районен съд на 13 юли. Желаещите да участват трябва да осигурят задатък от 10% от сумата, а срокът за подаване на заявките е от 12 юни до 12 юли.

Представител на дружеството и управител на залата е треньорът на баскетболния „Левски Лукойл“ Константин Папазов. Той обаче се озовава начело на компанията след фалита на КТБ, когато в много от кредитираните дружества се води война за контрол. До ноември 2015 г. управител на компанията е Иван Джиджев.

„В момента собственик е банката“, коментира Тити Папазов пред „Дневник“. По думите му след определянето на купувача ръководството на „Левски Лукойл“ ще започне разговори с него в търсене на споразумение за ползване на съоръжението. Друг от членовете на борда на директорите в момента е Борислав Хаджирусев, който също имат опит с баскетбола.

„Универсиада“ е със застроена площ от 4130 кв. м. и включва три зали, десет кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски кабини и четири стаи – съблекални, както и машини и оборудване.

Историята със зала „Универсиада“ започна през 2003 г., когато със заповед на бившия спортен министър Васил Иванов-Лучано зала „Универсиада“ и хотел на Златни пясъци влязоха като апортна вноска в смесено дружество с частната фирма „Проект строй груп“. Държавата и частници си деляха участието поравно. „Проект строй груп“ се оказа близка до Делян Пеевски и Росен Дичев, тъй като беше регистрирана на адреса на младежкото НДСВ, а двамата бяха сред основателите му. Впоследствие „Проект строй“ продаде дела си на „Велдер билд“.

Две от дружествата от групата „Велдер“ също са били длъжници на КТБ – „Велдер пропъртис“ с 26.1 млн. лева и „Велдер – БГ“ с кредити за общо 9 млн. лева. Джиджев е излязъл и от трите дружества през 2015 г., като „Велдер пропъртис“ скоро след това е обявено в несъстоятелност заради задължения към КТБ, се вижда от Търговския регистър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване