06/11/18 12:11
(http://regiona.bg/)

Каква е истината: Афектиран ли е бил Ембака, когато уби Легионера на магистрала “Струма” ?

Емил Първанов е обвинен за убийство по хулигански подбуди, но защитниците му са на мнение, че престъплението е извършено в състояние на силно раздразнение
Разликата е в размера на наказанието – от 3 г. до затвор до живот без право на замяна
Афектиран ли е бил Емил Първанов-Ембака, когато уби с камък на магистрала “Струма” охранителя и бивш легионер Николай Чивиев?
Този казус се оформи по време на делото в окръжния съд в Благоевград, което продължава на 18 юни, пише 24 часа.
Ембака е обвинен за убийство по хулигански подбуди (чл. 116 от НК), а защитниците му Марин Марковски и Росен Недин са на мнение, че престъплението е извършено в състояние на силно раздразнение (чл. 118 от НК).
Разликата е в размера на наказанието и тя е драстична. В първия случай се предвижда лишаване от свобода от 23 г., до живот или доживотен затвор без замяна. В състояние на афект, както е общоприето да се нарича силното раздразнение, е от 3 до 8 г.
Две съдебни експертизи дават коренно противоположни становища. Първата – от две вещи лица, заключава, че по време на трагичния инцидент Първанов е бил афектиран. Втората – от четирима психолози и психиатри, е категорична, че не е имало физиологичен афект.
Трагедията се разигра на 26 юни 2015 г. около 13,30 ч на новостроящята се магистрала “Струма”, лот 4 в района на Сандански.
Николай Чивиев, който е служил във Френския легион, е работел в строителна фирма като координатор. По новостроящата се отсечка се движели само служебни автомобили по строителството. Преди да навлязат в отсечката, те били пропускани от регулировчици.
Било забранено движение на други коли, тъй като пътят не е бил въведен в експлоатация. По продължението на лота били организирани 11 такива пропускателни поста. На всеки имало охранител, който спирал и контролирал да не бъдат допускани превозните средства.
Във фаталния ден Чивиев извършвал проверки и се придвижвал по строящото се трасе с “Форд Мондео”, придружаван от свой колега, а на задната седалка била приятелката му Кристина Дякова.
Забелязали, че през трети пост преминал “Сеат”, управляван от Емил Първанов-Ембака от Сандански. С него пътувала и жена му Десислава. Въпреки опитите на регулировчика да го спре с палка, Ембака не се подчинил и продължил движението.
Тогава Чивиев и колегата му Бойко Илиев решили да настигнат автомобила.
Двете коли спрели и започнала саморазправа. Разменяли се реплики и обиди. С палка Чивиев потрошил стъклото на колата на Ембака. Той пък отговорил с хвърляне на камъни.

Емил Първанов-Ембака в съда:
Според разпитани свидетели разправията продължила 10-15 минути. Накрая един от хвърлените камъни ударил в главата .Легионера,
който паднал на земята, облян в кръв. Колегата му Илиев го качил на задната седалка на минаващ лек автомобил, за да го откарат в болницата в Сандански. Въпреки оказаната медицинска помощ Чивиев починал от черепно-мозъчна травма.
Ембака също е пристигнал пред спешния център, но след като разбрал, че охранителят е починал, избягал. Обявен бе за издирване и се предаде сам близо 4 месеца по-късно – през ноември 2015 г.
В съдебната зала бяха разпитани десетки свидетели, изгледан бе и клип от мобилен телефон,
Направен от анонимен свидетел.
Продължителността на записа е около 1 минута. На него се вижда как Ембака на няколко пъти взема камъни от земята и ги хвърля по Чивиев, оттегля се назад и после пак го атакува.
Подсъдимият даде и обяснения за случилото се пред съда.
“Лесно се паля. Видях, че колата ми е цялата изпотрошена, а по ръката на жена ми имаше кръв. Падна ми пердето, притъмня ми и съм започнал да хвърлям камъни. Колко точно – не помня. Дори и подробности не си спомням, защото бях побеснял”, каза Първанов и изрази съжаление.
Категоричен е, че Чивиев първи започнал да удря с палката по стъклото на колата му.
“Не можех да си контролирам действията. Не помня подробности. Съжалявам, че това се случи, но исках да защитя съпругата си и мен.
Ако сега мога да върна нещата, бих постъпил по друг начин”, допълни обвиняемият.
Четворната психологична ескпертиза предаде на съда заключение, че при извършване на престъплението подсъдимият не е бил в състояние на физиологичен афект.
Това е състояние на силно раздразнение, внезапно настъпващо, но бурно протичащо краткотрайно чувство, предизвикано от определени причини. Чувствата завладяват до такава степен съзнанието на човека, че волята му се подчинява на тези чувства. То е краткотрайно и действията трябва да се осъществят за кратко време.
Според съдебната практика в това състояние, макар човек да има възможност да оценява адекватно обективната действителност и да взема правилни решения, тази възможност е значително занижена. Физиологичният афект е много трудно управляемо и контролируемо състояние на психиката.
Волевата способност на човек да ръководи постъпките си не се изключва, а само значително отслабва. Понякога е съпроводена с изпотяване, сърцебиене, загуба на спомен, изменение в цвета на лицето.
Според експертите, които са прочели всички свидетелски показания, цялата случка се е разиграла за 10-15 минути. Това било доста дълъг период от време, за да се приеме, че Ембака е бил афектиран.

Убитият Николай Чивиев-Легионера. Той няколко пъти е вземал камъни, тичал е напред, за да ги хвърли, после пак се е връщал .А афектът продължавал от секунди до 1-2 минути.
“Той наистина е бил обиден. Повредена е колата му, това е довело до избухване. Ситуацията е била крайно емоционална и наситена”, казват в експертизата 4-те психоложки.
Те обаче се позовават на показанията на приятелката на убития – Кристина Дякова, която твърди, че всичко се е развило за 10 минути, а жената на Първанов – Десислава, казва, че е станало за 15 минути.
“Разтягане на това състояние във времето не е афект. Раздразнението е настъпило в началото на конфликта и се е покачвало. Събирането и хвърлянето на камъни е продължило много дълго време.
Това не е афект,а преднамерено действие”,допълват експертите. Адвокатите Марковски и Недин пък обориха експертизата.
“Изумен съм от повърхностната работа на вещите лица, които трябва да дадат отговор на най-важния въпрос – налице ли е физиологичен афект, или не.
Те не са изгледали видеозаписа, който е около 1 минута.
Не са направили и личен преглед на Първанов”, каза Недин. Марковски пък бе против да се приобщи тази експертиза към доказателствата по делото.
“Тя е непълна и противоречива. Показанията на двете свидетелки са субективни. Не е гледан записът, не е правено психиатрично интервю”, каза Марковски. Припомни, че при първата – двойна, експертиза са проведени 3 срещи с Първанов и са правени няколко теста. Марковски настоя в този случай, когато двете експертизи са противоположни, да се назначи трета, т. нар. комисионна експертиза, но съдът отхвърли предложението му.
Постанови да се допълни сегашната с личен преглед и клинично психологическо изследване на Първанов и преглеждане на видеозаписа. “Не желая тези експерти да ме преглеждат. Те са предубедени и срещу мен няма да има обективно решение”, каза подсъдимият.

Материалът Каква е истината: Афектиран ли е бил Ембака, когато уби Легионера на магистрала “Струма” ? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване