06/11/18 12:46
(transmedia.bg)

Правосъдието: С белезници зад гърба и лепенка на устата

 

Обвинената в корупция кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова влязоха в съдебната зала с вързани белезници зад гърба им. Потискаща гледка, предназначена повече за големците от Председателството, нежели да зарадва населението каква битка тече с омразното явление. Защото то си знае, че това е направено с цел да не общуват двете обвиняеми с журналистите чрез бележки, както стана на предишни заседания и при атрактивния арест в центъра на града. Дали са виновни или не, е отделен въпрос, който може да се изясни в съда. А може и да не може.

Но сценаристите бяха пропуснали да сложат лепенки на устата на двете жени и те заявиха, че е започнала подмяна на материали по делото. Според тях се подменят текстове в томовете със специалните разузнавателни средства, като някои от тях липсвали изцяло. Според материали, събрани до момента, животът на двете жени бил заплашван още от месец декември. „Вече започвам да се радвам, че съм в затвора”, каза пред журналисти Биляна Петрова.

В кои случаи се налага обвиняемият да бъде оковаван с белезници по този начин? Ето какво каза за „Студия Трансмедия“ адвокат Михаил Екимджиев, водил и спечелил много дела по Закона за отговорността на държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург:

„Съдебната охрана има свобода и право по своя преценка съгласно действащите наредби да реши да доведе някой подсъдим или обвиняем до съдебната зала с белезници. Друг е въпросът дали една жена като г-жа Десислава Иванчева представлява опасност и освен формалното спазване на техните правила очевидно има и пропагандна цел. Защото дали да е така е предоставено на преценка, тоест те не са длъжни да конвоират по този  начин обвинените до самата зала. Но най-важното е, че в самата зала те нямат право да бъдат с белезници, колкото и да са опасни, за да не се внушава на съда, че това са опасни престъпници, които трябва да бъдат осъдени.

И вече има решение на Европейския съд по правата на човека срещу България за такъв вид гледане на съдебни заседания, в което подсъдимите са били с белезници.“

Адвокат Екимджиев обаче се въздържа да назове конкретното дело, по което страната е осъдена, но коментира:

„За всеки средно интелигентен човек е ясно, че ако става дума за някой особено опасен мъж, владеещ бойни изкуства, съществува наистина опасност той да избяга. Очевидно е, че при двете жени няма такава опасност. Но законът дава такава възможност и те я прилагат избирателно. В случая са решили да позасилят пропагандния ефект, който започна още със самото задържане.“

Този път са си научили урока и в съдебната зала Десислава Иванчева и нейната заместничка са били без белезници. Ефектът при конвоирането на окованите жени до залата „по преценка“ обаче е произведен. Само че с обратен знак на нарочно търсения ефект. Самите магистрати в засилката си да се докарат пред обществото, Председателството или на някого другиго (не му знаем името, само се досещаме), не са съобразили колко пагубно е това за и без това изтънелия имидж на съдебната ни власт.

Едва ли има друг случай на обвинен в корупция властимащ, който да предизвика толкова тежки съмнения и негативни реакции не към обвинения за „кражба в особено големи размери“, а срещу самите обвинители. Българите априори и по принцип са убедени, че краденето е поголовно, повсеместно и едва ли не е станало задължително.

И изведнъж нещата се обърнаха. Не обвиненият в тежка корупция столичен кмет обра негативната енергия, както е било винаги, а обвинителите попаднаха в собствения си капан. Това неочаквано обръщане означава, че опитите за игри на правосъдие с всичките схеми и чадъри, са стигнали критична маса и разпадът е неизбежен. На правосъдието, не на схемите, гарантиращи спокойствие на избрани властимащи.

Ако думите на Десислава Иванчева за манипулация на СРС се окажат верни, ако се намерят смели и независими магистрати и това се докаже, ще станем свидетели на нещо безпрецедентно, на атомен взрив насред мирното съвместно съществуване на трите власти плюс четвъртата. Затова сме доста скептични. Нагледахме се как се развиват в правния свят случаи като „КТБ“, „Мишо Бирата“, видяхме как се конструира комисията „Антикорупция“ и какви ги върши. Примерно проверката по сигнал срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, която е приключила в срок, но какво е излязло от нея, не пни е съдено да знаем. Нямало да ни кажат, защото законът не ги задължава.

И те са преценили, че е по-добре да не казват. Можело някой друг път да съобщят на пресконференция някои неща. Кои точно, ще преценят.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване