06/11/18 08:54
(http://www.clubz.bg/)

Преди 2 години бизнесът търсеше хора с квалификация, днес - всякакви

Снимка БГНЕС

Преди две години бизнесът търсеше квалифицирана работна ръка, днес търси всякаква, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на форум "Образование и труд", организиран от КРИБ, "24 часа", сп. "Икономика" и "Кмета.бг". Тя обяви и старта "на борбата за хора и таланти" - една от основните битки в Европа, докато в Африка е за ресурси. Разговорът за заплатите е половината от разговора, основната битка е за кръв, за качествен човешки ресурс, заяви и вицепремиерът Томислав Дончев.

Захариева отбеляза, че заради проблема с кадрите, днес българският бизнес е готов да обучи хората, само и само да наеме служители и работници. По думите й в борбата за привличане на таланти трябва де се включат и консулските ни служби, които имат неизползван потенциал. Външният министър припомни, че МВнР е подпомогнало този процес, съкращавайки сроковете за визите. Визите за сезонна работа сега са от 90 дни до 9 месеца в рамките на календарната година.

Вицепремиерката отбеляза, че издаването им отнема от 20 до 40 дни, което са изключително дълги срокове, ако трябва да се наеме сезонен работник.

Има потенциал сред българските общности в чужбина, откъдето могат да бъдат привлечени хора на работа в България, констатираха на форума и Захариева, и вицепремиерът Томислав Дончев. По думите на Захариева в последните години 1.5-2 милиона български граждани са напуснали страната. През 2017 г. 27 000 българи се завърнали, а 30 хиляди са заминали за чужбина.

Готови сме да отворим нашите задгранични представителства и да окажем съдействие на бизнеса, но се надявам това да го направим заедно, каза Екатерина Захариева.

Томислав Дончев също смята, че освен използването на българските общности в други държави, които лесно ще се интегрират и ще осигурят работна ръка за бизнеса, стои и въпросът за неизползваните у нас хора.

България е с най-много млади хора, които нито учат, нито работят - 22% при 12% за Европа. 167 000 млади хора нито учат, нито работят. Имаме поне едно загубено поколение. За тях успехът не е свързан с полагане на усилия, а е въпрос на късмет, заяви Томислав Дончев. Той посочи, че ако в средата на 70-те един млад човек не работи за година-две ще умре от глад. А сега е възможно един човек на 20  да не работи, да има нов телефон, пари и да се показва в някое кафе.

"Това е недобре скроена държавна политика. Трябва да направим невъзможни алтернативите на работата“, каза още Дончев, цитиран от "24 часа". Той открои дигитализацията като един от големите приоритети за образователната система, както и базисна административна и гражданска грамотност.

"Ако повтаряме познати тези, няма да произведем ново решение. По-добре да предлагаме екзотични решения. Ако пропускаме какво се случва в света, утрешният ден ще се стовари на главата ни. Когато говорим за образование, е недопустимо да говорим в стари матрици и предизвикателствата на днешния ден. Продукцията ще излезе на пазара след 5-10 години и трябва да сме в състояние да мислим за нуждите на пазара на труда поне в такъв хоризонт напред“, каза още Томислав Дончев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване