06/12/18 09:15
(transmedia.bg)

Заев и Ципрас се договориха за името на Македония

 

Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас се договориха за името на Македония, съобщиха гръцки медии, цитирани от БГНЕС. Официално името ще бъде съобщено едва след нов разговор и „уточняване на детайли“. Това съобщи външният министър на Гърция Никос Коциас, цитиран от агенция МИА и гръцки медии.

Повечето от източниците, цитирани от македонски и гръцки медии, казват, че името, което е избрано, е „Северна Македония“. Този вариант, избран между общо три „финални“ и приемливи за Ципрас и Заев, беше многократно споменаван от медиите и в двете страни в последните месеци.

Коциас също така каза вчера за гръцката телевизия „Контра“, че ако договорът бъде ратифициран, това ще даде „зелена светлина“ на Македония още на срещата на министрите на външните работи на ЕС на 25 юни (три дни преди срещата на върха на 28 юни) и ще оттегли ветото си за членство в НАТО.

Според агенция МИА  срещата между Заев и Ципрас се очаква на македонска или гръцка територия до края на тази седмица. Информацията не е имала официално потвърждение, но според Коциас окончателните подробности ще бъдат доуточнени от премиерите в очаквания им разговор днес, предава „Катимерини“.

Заев и Ципрас разговаряха вчера по телефона повече от час след почти седмица мълчание от властите в Скопие, напрежение и взаимни обвинения въпреки информацията, че двамата ще съгласуват договора най-късно до 9 юни. Следващият им телефонен разговор се очаква по-късно днес.

„Надявам се оптимизмът ми да се осъществи на практика утре“, каза Заев снощи в телевизионно интервю. Тогава неофициалната информация за хода на преговорите гласеше, че между двамата лидери и екипите им остават два спорни въпроса – начинът на употреба на името и каква част от македонската конституция ще се промени, за да се избегнат „териториалните претенции“, в които Атина обвинява Скопие.

Независимо от крайното решение остава неизвестно дали новият договор би бил подкрепен от президента Георге Иванов, който допуска възможността да не го подпише.

Според информация на гръцки медии, цитирани от МИА, ако днес подробностите за договора бъдат доуточнени, Ципрас ще информира президента и политическите партии за евентуално решение.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване