06/12/18 07:46
(http://www.klassa.bg/)

Хеликоптерът Ми-17 паднал от 50 метра

Катастрофиралият в нивата край летище Пловдив хеликоптер Ми-17 е изпълнявал тренировъчен полет със задача "бързо въже" - т.е. спускане на парашутисти към земята. Парашутисти обаче на борда не е имало, като на вертолета са били само трима души - двамата загинали пилоти и бордният техник, който е оцелял и в момента е в болница.

Според очевидци към 20.30 часа хеликоптерът изведнъж се е наклонил, разлюлял се е и е паднал от височина 45-50 метра. От пресцентъра на МО засега отказват да съобщят имената на загиналите и оцелелия борден техник. Той е със счупвания,но е контактен и е бил закаран в Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив.

В момента военният министър Красимир Каракачанов пътува към летището. От МО обявиха,че загиналите са капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев.

Хеликоптерът е паднал в непосредствена близост с летище Пловдив. Военната машина е единствената, която е оборудвана да гаси горски пожари. Изпълнявала е дневно-нощни учебни полети.

Шест линейки и шест пожарни коли са се отзовали на сигнала за произшествието. Според очевидци машината е летяла на около 20 метра над земята, след което пилотът е загубил управление, вертолетът се е завъртял за част от секундата и е паднал на земята. При удара със земната повърхност се е възпламенил. 

"Двама загинали и един ранен. Техникът, който е бил с тях е оцелял", заяви военният министър Красимир Каракачанов пред Нова телевизия. Той обясни, че в този момент пътува към авиобаза Крумово. "Всичко е станало мигновено. Станало е много бързо и пилотите не са имали възможност да подадат информация за бедствие", каза още Каракачанов. По думите му Ми-17 е руска машина, която е на въоръжение у нас отпреди 1990г. "Пилотите са били опитни, фаталният инцидент е вследствие на авария на машината. Никой не е застрахован", каза още министър Каракачанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване