06/13/18 00:00
(http://www.wwf.bg/)

Прокуратурата повдига важни въпроси за Пl

Част от пистите над Банско са незаконни © WWFПри изпълнението на концесията на фирма „Юлен" в Национален парк „Пирин" има ред нарушения и неясноти, става ясно от препоръките на главния прокурор Сотир Цацаров в писмо към министър-председателя Бойко Борисов. Проверка на прокуратурата потвърди, че сигналите на природозащитниците, изпращани от години към институциите за нарушения на концесията на ски зона Банско, са били основателни.

Какво установи проверката?
1. Площта на ски зоната от 99.5 ха е надхвърлена от концесионера „Юлен", а въпреки че е знаел за това Министерският съвет не е взел никакви мерки.
2. Размерът на концесионното възнаграждение не е справедлив за обществото, тъй като голяма част от текстовете в договора не съответстват на законодателството.
3. Допуснати са нарушения при отпускането на държавни средства от Министерството на спорта към Българска федерация по ски и фирмата „Български ски пул" за събития в ски зона Банско в Национален парк „Пирин".

Тези три нарушения са потвърждавани и от решения на Върховния административен съд, както и от Комитета за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

WWF застава твърдо зад позицията си в защита на Национален парк „Пирин". Като част от природозащитната коалиция „За да остане природа в България", настояваме за разтрогване на договора с „Юлен" и за подлагане на концесията на независим международен одит. От WWF искаме държавните институции да разгледат подробно предложенията на главния прокурор и да реагират адекватно, предприемайки всички необходими действия за решаването на проблема.

Включете се и вие в кампанията като подкрепите работата на WWF за Пирин.
Публикувана на 06/13/18 00:00 http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=329315

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване