06/13/18 07:10
(http://terminal3.bg/)

Благодарим за детството, маестро!

Създал над 50 анимационни филма по време на кариерата си в България и продължил да твори в САЩ, Румен Петков е познат на поколения деца в две епохи, които не биха могли да бъдат по-различни една от друга. 

В Щатите става част от анимациите Dexter’s Laboratory („Лабораторията на Декстър“), Johnny Bravo („Джони Браво“), The New Woody Woodpecker Show („Новото шоу на Уди Кълвача“), The Powerpuff girls („Реактивните момичета“) и Cow & Chicken („Крава и пиле“), Mike, Lu and Og („Майк, Лу и Ог“), Duckman („Дъкман“). Когато не режисира, той работи в Калифорнийския университет за изкуствата. 

 

Rumen Petkov (1948-2018) in memoriam "Marriage" Cannes Palme d'Or 1984

Публикувахте от Theodore Ushev в 11 юни 2018 г.

 

„Анимацията никога няма да умре, защото тя е като музиката – защото бяга с вятъра, защото е забавна“, казва той.

Той никога не успява да вземе единствената за България „Златна палма“ от Кан, с която е награден за късометражния анимационен филм от 1983 г. „Женитба“, тъй като комунистическите власти не го пускат да замине в Кан. Освен това Петков печели и „Гран при“ от Международния фестивал за анимация в Отава, Канада. Независимо от всички тези постижения не забравя за България, която напуска през 89-та, и прави майсторски класове в НАТФИЗ.

 

Публикувана на 06/13/18 07:10 http://terminal3.bg/blagodarim-za-detstvoto-maestro/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване