06/13/18 09:23
(transmedia.bg)

Борисов на срещата с Нетаняху: Дали не можем да направим и самолетопроизводство

 

„Невинаги отношенията Европейски съюз – Израел са на висотата, на която трябва да бъдат. Аз винаги съм считал, че Израел е изключително важен за сигурността и стабилността в Близкия изток.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата с израелския си колега Бенямин Нетаняху в Ерусалим.

„Надявам се истински мирните споразумения да се подпишат, а що се касае в сферата на високите технологии особено, ще разговаряме дали не можем да направим и самолетопроизводство в областта на отбраната, особено в изключително модерно и силно оръжие, което са дроновете. Не знам дали знаете, но нашите военни пилоти и на Израел провеждат в България седмици наред въздушни боеве“, каза Борисов в началото на срещата с Нетаняху.

От своя страна израелският премиер благодари на България, че отстоява интересите на страната му по време на различните международни форуми, в които участвате, в т.ч. и в рамките на ЕС.

„Мисля, че е време всички европейски лидери да разберат, че Израел е страната, която отстоява интересите на всички ни в Близкия изток, както в областта на сигурността, така и в редица други области“, каза Нетаняху.

Очаква се двамата премиери да разговарят за сътрудничество в здравеопазването, фармацията, земеделието, високите технологии и борбата с тероризма.

В началото на срещата Бенямин Нетаняху каза, че мостът между двата народа са българските евреи, допринесли много за развитието на Израел. „Нашето приятелство датира отдавна и ние никога няма да забравим как българските граждани са легнали върху жп релсите, за да предотвратят депортирането на евреите. Оценяваме всички ваши усилия във връзка на действия срещу антисемитизма и усилията ви в общата ни битка срещу радикалния ислям и срещу борбата с тероризма, който редовно води до жертви в международен план“, каза още израелският премиер. И допълни: „И в този дух на приятелство, приятелю мой, отново те приветствам в Ерусалим“.

„От името на всеки българин благодаря, че такава велика държава като Израел чрез своя министър-председател казва думите: „Никога няма да забравим това, което българският народ е направил за евреите“, каза Борисов. Той разказа как на конференция на Американския еврейски комитет във вторник всички са станали на крака и са ръкопляскали за подвига на българския народ.

„От дистанцията на времето сега можем да го оценяваме, но и дори ако за миг си представим фашисткия режим, Хитлер, Гьоринг, Гьобелс и българският народ да се опълчи на тази машина, това действително е подвиг. И сега си имаме трудни решения, но това е било много трудно“, каза още българският премиер. Той обяви, че през септември ще бъдат открити два паметника – в София и в Тел Авив.

„Когато пътувахме насам, казах: „Сега ще видите един човек, който е световен талант в това да е най-добър приятел до камината на президента Тръмп, и да е с президента Путин на парада на властта“, разказа Борисов на Нетаняху, а той му отвърна: „Случва се понякога“.

Израелският премиер поздрави Борисов за рождения му ден. По-късно българският министър-председател ще се поклони на Божи гроб.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване