06/13/18 06:52
(http://www.klassa.bg/)

Ердоган: Ако е необходимо, Турция ще използва ракетните комплекси С-400

 Турция ще използва зенитните ракетни комплекси С-400 , които планира да закупи от Русия, "ако е необходимо", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предава БГНЕС.

"Ние не просто ще купим С-400 и ще ги поставим на склад. Ще ги използваме, ако е необходимо. Това е система за отбрана. Какво ще правим с нея, ако не използваме тази отбранителна система? Ще зависим ли отново от САЩ? Когато сме искали от тях от години, отговорът, който ни беше даван, е: Конгресът на САЩ не позволява. Уморихме се от това“, каза Ердоган.

"Русия реагира на нашето предложение с доста привлекателна оферта. Те казаха, че дори ще влязат в съвместно производство. И по отношение на заемите, те ни предложиха доста добри условия за заем", каза президентът. Ердоган направи тези коментари по време на живо предаване, излъчвано едновременно от частните телевизионни канали TGRT Haber, TVNET, Beyaz TV и Akit TV в Истанбул. 

Турция и Русия подписаха споразумението за С-400 през декември, финализирайки сделката, която задълбочава военните връзки между натовския член Турция и Кремъл. Сделката тревожи Запада, особено САЩ, тъй като Вашингтон заяви, че системата не може да бъде интегрирана във военната архитектура на НАТО. Имаше и опасения, че руското участие в експлоатацията на С-400 ще позволи на Москва да има достъп до съюзническите кодове и информация за съоръженията на НАТО на турска територия. 

Високопоставен турски служител беше цитиран да казва, че Русия ще достави първите батерии на антибалистичните ракетни системи С-400 през юли 2019 г. "Времето за доставка, цитирано в споразумението за възлагане на поръчки на С-400, бе отправено към юли 2019 г.", заяви на 4 април Исмаил Демир. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване