06/13/18 12:58
(http://budnavarna.bg/)

Печалбата на „Пазари“ намаляла в пъти

В пъти е намаляла печалбата на общинското дружество „Пазари“ през 2017-та спрямо предходния период. Положителният финансов резултат за миналата година е малко над 100 хил. лева. Това стана ясно при представянето на отчет пред стопанската комисия към местния парламент.

„Миналата година загубихме три пазара- Автогара, Роза и Аспарухово заради инфраструктурни проекти на града. Наложи се да ги ликвидираме. Всичко това коства допълнителни средства, както и по-малко приходи за дружеството. Има около 180 хил. лева несъбрани дългове от търговци. Без тези утежнения печалбата щеше да е около 580 хил. лева.“, коментира управителят Недко Радев. Той допълни, че наличните средства в сметката на „Пазари“ в края на 2017-та са 2.6 млн. лева, което с 1.2 млн. лева повече в сравнение с преди две години.

„Надяваме се да получим нови площадки, където да изградим нови пазари. През 2017-та година асфалтирахме паркинга и централната алея на Колхозния пазар, както и обновихме цветния пазар до Катедралата. Всичко това коства общо над 400 хил. лева.“, посочи Радев.

По думите на съветника Борислав Гуцанов през последните години печалбата на дружеството била паднала повече от 7 пъти. През 2009 година тя е била най-голяма и е надвишавала 1 млн. лева.

„Как е възможно в продължение на 10 години фирмата да носи най-големите печалби на Общината, а в момента говорим за пъти намаление на печалбата. С какви очи правите това отчитане пред Общински съвет? Смятам, че при тези данни, който и да е, трябва сам да подаде оставката си.“, обърна се Гуцанов към управителя на дружеството.

Радев припомни, че от 2011 до 2015 година вземанията на дружеството са нараснали в пъти и са стигнали до повече от 700 хил. лева. Причината била в подхода на предишното ръководство, който е позволявал на длъжниците да разсрочват дължимото във времето, а след това изобщо не е проследявано дали средствата се разплащат. Така се е стигнало до момента един наемател да дължи на дружеството 15-20 хил. лева.

„Сега мине ли повече от месец някой да не плаща, всеки се привиква, диша му се във врата и така няма натрупване на несъбрани средства.“, коментира Радев.

„Очакванията на Общината за огромни дивиденти от общинските дружества трябва да престанат. За да бъде градът модерен и развиващ се, трябва да се правят инвестиции. Преди и аз натисках за големи печалби, но промених мнението си и смятам, че за общинските фирми е по-важна социалната функция.“, каза общинският съветник Янко Станев.

Материалът Печалбата на „Пазари“ намаляла в пъти е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Публикувана на 06/13/18 12:58 http://budnavarna.bg/35218-pechalbata-na-pazari-namalyala-v-pati/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване