06/14/18 12:54
(transmedia.bg)

Радев: Призовах президента Иванов да бъде водач в диалога за името на Македония

 

Договорът за името на Македония задължава България да е изключително внимателна заради „географските и историческите обременености“ в региона. Това каза президентът Румен Радев на пресконференция с македонския си колега Георге Иванов, който е на посещение в България.

„Република Македония, която се предлага да носи името Република Северна Македония, се намира на югозапад от София и на запад от Пирин“, добави Радев. Освен това президентът смята, че България има нужда от гаранции, че Договорът за добросъседство, подписан през август 2017 г., „ще остане напълно в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония“.

Той приветства усилията за разрешаване на казуса, защото са „важна стъпка по пътя на атлантическата и европейската интеграция (на Македония), която подкрепяме“. Според него обаче ситуацията задължава България да следи „не само преговорите между Македония и Гърция, но и да ги има предвид в преговорите в двустранните отношения“ с Македония. Основният залог за подкрепа по думите му е спазването на политическата декларация от 1999 г. и Договора за добросъседство от 2017 г., според който „двете държави се задължават да нямат дейности една срещу друга“, били те сепаратистки, свързани с териториални претенции, или недобронамерена пропаганда.

Радев посрещна Георге Иванов тази сутрин, но президентът няма да бъде приет от премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева по време на двудневното си посещение заради кризата, която отприщи решението му ден след като Гърция и Македония обявиха, че има сделка за името, да ѝ наложи вето, ако тя бъде гласувана в парламента.

Помолен да коментира решението на представителите на българския кабинет, македонският държавен глава каза: „Сега ми беше съобщено, но решението е негово. Борисов не е само премиер на България, а и на страна, председател на ЕС, която трябва да насърчава диалога.“

Според Иванов сегашният момент е „много чувствителен, но в такива моменти се познават и истинските приятели“.

След като благодари на Радев за приятелството и за подобрените отношения между двете държави, той обясни конкретно защо не подкрепя договора с Гърция – защото той изисква промяна в конституцията и защото досегашните македонски лидери са отхвърляли т.нар. принцип „ерга омнес“ за употреба на новото име какво в международните отношения, така и вътрешнополитически. Иванов отрече да е „гонил“ премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров на среща за договора вчера.

„Не съм бил включен и запознат (с преговорите). Затова срещата продължи кратко. Както са го създали без моето участие, така и ще го завършат без мое участие. Президентът е изключен… защо да легализира документа?“

Иванов възрази след журналистически коментар, че предишни негови решения (като амнистия за високопоставени политици и отказ да даде премиерски мандат на Заев) са отприщвали политически кризи, а сега може да постави под въпрос евроатлантическата перспектива на страната. „Не приемам квалификации, че съм блокирал Македония… Знае се кой блокира Македония от години, кой пречи на просперитета на един народ.“

Радев от своя страна обясни, че с колегата си Иванов е имал „тежък разговор“ и че „България е силно притеснена от ескалацията на напрежение в Македония в изминалия ден, скъсването на диалога на институциите в такъв критичен момент“.

„Призовах президента Иванов да бъде водач в диалога, защото това е важно условие за постигането на стратегически приоритети“ като членство в ЕС и НАТО, каза още държавният глава. Той отправи и препоръка към премиера Борисов и министрите му да търсят „диалог с всички институции“ в Македония, не само с правителството, но и с президента, опозицията и други.

Радев изрази надежда, че предвид случващото се в Македония ролята на България на Западните Балкани „няма да се сведе до прегръдки“. По-късно добави, че „залогът в момента е много голям“ и е важно какво ще се случи в Македония, защото натам гледа „цяла Европа“ и е важно ситуацията да бъде преодоляна, за да има възможност за евроатлантическата интеграция на страната.

Радев добави, че за четири месеца това е третата му среща с Иванов (той беше на официално посещение в Скопие през февруари) и сегашната визита е била планирана да съвпадне с последните дни на българското председателство. Той благодари за ангажимента на Иванов за участие на македонска представителна рота на 6 май.

Иванов каза, че „с подписването на Договора за добросъседство и сътрудничество (България и Македония) внесоха нов дух в отношенията между страните си“ и това е „положителен пример за страните на Балканите“, довел и до увеличаване с 11 на сто на търговския обмен, обявяване на нови трансгранични инвестиции и нараснал приток на туристи и в двете посоки на границата. „Благодарни сме, че България върна региона в дневния ред на ЕС, който го беше забравил“ и зает със себе си, обръщаше малко внимание на Балканите, каза още държавният глава.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване