06/15/18 09:32
(http://www.clubz.bg/)

"Демократична България" тръгва на битка срещу АЕЦ "Белене" и в Европа

"Демократична България" ще изнесе битката си срещу опитите за рестарт на проекта за АЕЦ "Белене" в европейските институции. Това обявиха евродепутатът от обединението Светослав Малинов, експертът и бивш депутат Мартин Димитров и председателят на "Зелените" Владислав Панев. 

Малинов обяви, че вече е разговарял по темата "Белене" с еврокомисаря по енергетика Мигел Канете, който се е оказал доста запознат с проекта. Затова и евродепутатът си е позволил да го запознае и с детайли защо строежът на втора атомна централа в България на тази площадка е опасност.

"Убеден съм, че Европейската комисия (ЕК) ще следи много внимателно този проект и ще изисква българското правителство да приложи всички критерии, свързани с безопасност с оглед на много строгите, а след "Фукушима" още по-строги изисквания на ЕС", заяви Малинов.

Той пое ангажимент за следните активности в Европарламента до края на годината: 

- Ще се задвижи процедура за приемане на декларацията срещу АЕЦ "Белене". Подобна инициатива имаше по отношение на проект на турска атомна централа, за която има анализи за повишен сеизмичен риск, какъвто е случаят и с "Белене" - според анализи още от края на 80-те и началото на 90-те години (включително и според доклад на БАН - б.р.)

- Ще се търси взаимодействие с румънските евродепутати - защото темата "Белене" засяга и тях като наши съседи, а и експертизите за площадка "Белене" са при тях от години. 

- Установяване на сътрудничество с групата на "Зелените" в ЕП, които са естествен съюзник по тази тема

-  Организиране на конференция в рамките на ЕП, където да бъдат изнесени всички данни и факти за проекта "Белене"

- Постоянни въпроси по темата към ЕК

Мартин Димитров заяви, че според него в европейските институции "Демократична България" ще срещне съюзници по темата "Белене". От обединението ще настояват всичко по проекта за втора атомна централа да започне отначало - и издаването на ОВОС и екологична оценка, и нов икономически анализ, и нова проверка на сеизмичния риск в района, и проверка дали проектът отговаря на всички изисквания за безопасност но европейските стандарти. 

"Партньорството с европейските институции беше в основата на спирането на проекта "Южен поток", ще бъде и в основата на спирането на АЕЦ "Белене", декларира Димитров.

Припомняме, че "Южен поток", по начина, по който бе замислен за строеж с Русия, не отговаряше на т.нар. "трети енергиен пакет" на ЕС. Това бе и причината за спирането му по време на кабинета "Орешарски". 

"Договорките и сделките, правени от българското правителство с Москва, не важат за европейските институции, вярваме в това", каза още Димитров, допълвайки мотивите за пренасяте на темата на европейския терен. И припомняйки, че щом Европа зае позиция по турска атомна централа, за която има данни за сеизмичен риск, то няма причина да замълчи за "Белене".

По думите на бившия депутат, който отговаря за енергетиката в експертния екип на "Демократична България", онези, които искат да строят "Белене" ще искат и затваряне на всички ТЕЦ у нас, вече опитаха и пак ще опипат предсрочно затваряне на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", искат да затворят и половината българска енергетика. 

Димитров обори аргумента на защитниците на централата, според които "Белене" значи работни места - защото докато открие 800 работни места, колкото са средно заетите в атомна централа, може да закрие между 50 и 100 хиляди действащи работни места в енергетиката. А и не само. 

Владислав Панев припомни още, че ЕК прие нови изисквания за електроенергията от възобновяеми енергийни източници, която трябва да достигне 32% от общата енергия в страните от ЕС до 2030 г. При строеж на "Белене" няма как да изпълним изискванията, а и - пита се какво ще я правим електроенергията от "Белене" тогава, подчерта той.

"Белене ще носи вреди не само икономически, геополитически, екологично, но ще нанесе вреди и на други отрасли в Северна България. Вече разговарях със земеделци от плевенския регион, които обмислят да напуснат района", заяви още председателят на "Зелените", които са част от "Демократична България" - "Белене" ще е поредният пирон в ковчега на енергетиката ни".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване